Opgepakt maffialid bakte de lekkerste pizza's

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 10:23

De hele buurt kwam tot voor kort naar Rocco's pizza, het restaurantje in de Scheveningse Stevinstraat waar alleen Italiaans werd gesproken. Waar de beste pizza's werden gebakken en elke dag vers vlees en verse vis werd gebracht. Met liefde bereid.

De 73-jarige eigenaar Rocco Gasperoni en zijn vrouw Maura waren dan ook bekende figuren in de buurt. ,,Een kerel met altijd een lach op zijn gezicht. Hij had zijn restaurant nog maar 8 maanden geleden verkocht. Ik dacht omdat het tijd was voor zijn pensioen", zegt de buurman, woninginrichter Wim Mos. ,,Een hoop mensen zijn zich rot geschrokken dat hij is opgepakt."

Rocco Gasperoni is op 12 mei gearresteerd wegens lidmaatschap van de maffia en drugshandel. Hij is gelieerd aan de Belfiore-familie uit Turijn, een belangrijke clan van de Zuid-Italiaanse 'Ndrangheta'. Zijn criminele activiteiten stammen al uit 1997, als hij in de Spaanse kuststad Malaga samen met de grote maffiabaas Giuseppe Belfiore wordt gearresteerd. 4 jaar later wordt hij veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor de smokkel van 1500 kilo hasj tussen Italië, Spanje en Nederland. Omdat zijn voorarrest niet langer kan worden gerekt, krijgt hij huisarrest. In die periode neemt hij de benen, vermoedelijk meteen naar Nederland.

Connecties
Ons land kent dan al geen geheimen meer voor de Italiaan. Al in 1997 heeft hij hier belangrijke connecties, valt op te maken uit zijn toenmalige strafdossier. Uit een afgeluisterd gesprek blijkt dat Gasperoni iemand kent op het Italiaanse consulaat in Nederland. Als een ander maffialid in Nederland wordt gearresteerd, vraagt Gasperoni die consulaatmedewerker om advies.

In 2007 wordt zijn veroordeling definitief en vragen de Italianen voor het eerst om zijn uitlevering. De Italiaan is dan al lang en breed gesetteld in Scheveningen, waar hij in de Loggerstraat een delicatessenwinkel runt. Volgens Italiaanse gerechtelijke documenten wordt hij in Nederland gearresteerd. Hij zit 3 dagen vast, maar komt weer op vrije voeten omdat het uitleveringsverzoek niet correct is ingevuld.

Nog steeds op vrije voeten opent Gasperoni een nieuwe winkel, nu in de chiquere Stevinstraat. Zijn likeurhandel loopt echter niet geweldig. ,,Waarom begin je geen ijswinkel", vraagt Wim Mos hem. Maar Gasperoni doet het anders. Hij gaat echte Italiaanse pizza's bezorgen. Voor hij het weet, rijden de brommers zich een slag in de rondte en kan hij het zich veroorloven een restaurantgedeelte te beginnen.

Merkwaardig
,,Het was er meteen afgeladen vol", zegt een ondernemer die niet met zijn naam in de krant wil. ,,We hebben het nu wel over de maffia, hè? In het restaurant viel het soms al op dat er merkwaardige mensen kwamen, die in donkere hoekjes gingen zitten. Zoals een Italiaans opaatje van 80, altijd omringd door vrouwen. Hij hoefde nooit af te rekenen."

Rocco Gasperoni blijft een doorn in het oog van de Italianen. In 2012 doen ze een nieuw uitleveringsverzoek. Nu buigen niet alleen het Nederlandse Openbaar Ministerie, maar ook Europol en Eurojust zich over de zaak. Gasperoni blijkt voor uitlevering al te lang in Nederland, waar hij gewoon een geldige verblijfsvergunning heeft. Daarom wordt besloten zijn straf om te zetten naar een Nederlandse.

Zijn oorspronkelijke straf van 14 jaar is nu omgezet in een twaalfjarige straf. Gasperoni zit hier vast voor de handel en smokkel in hasj en voor een oude faillissementsfraude. Dat de zaak zo lang heeft geduurd, wijt het Openbaar Ministerie in Den Haag aan 'complexe wetgeving en grote verschillen tussen de Nederlandse en Italiaanse wetgeving. Het bij elkaar brengen daarvan heeft tijd gekost'.

Hoewel er jaren aan de zaak is gewerkt, komt de arrestatie in de Stevinstraat voor de omwonenden als een donderslag bij heldere hemel. ,,Ik kende zijn vrouw goed", zegt een onderneemster. ,,Die was hier nog vorige week. Ze had het over de verkoop van de zaak. Dat ze met pensioen zouden gaan in Italië. Dat zal even anders lopen nu."

 

Door redactie AD: Koen Voskuil Foto: Frank Jansen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.