Liekens: Seksles over meer dan alleen vagina en penis

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 11:31

De christelijke partijen ChristenUnie en SGP boycotten de seksles die presentatrice Goedele Liekens samen met kenniscentrum Rutgers donderdag gaat geven in de Tweede Kamer.

Liekens betreurt dat: ,,Jammer. Dat bewijst dat het toch nodig is om duidelijk te maken dat seksuele voorlichting over meer gaat dan alleen de vagina, de penis en de daad."

Nee, de Tweede Kamerleden hoeven donderdag geen condoom over een banaan te laten glijden, noch over hun eigen seksuele leven uit te wijden. Juist niet.

,,Bij seksuele voorlichting is het belangrijk dat je niets móet vertellen over jezelf. Er gaat niets beangstigends of raars gebeuren. Deze seksuele les spitst zich toe op respect. Hoe en op welk moment zeg je ja of nee," vertelt Goedele Liekens, seksuoloog en tv-presentatrice.

Zin
De les begint met een quiz over een aantal basale misverstanden over seks. ,,Bijvoorbeeld over zin in seks: velen denken nog altijd dat mannen vaker zin hebben dan vrouwen. Veel jongeren weten zulke dingen niet. Weten de Tweede Kamerleden eigenlijk wel alles?," geeft seksuoloog Yuri Ohlrichs van het Rutgers als voorbeeld. Hij staat morgen naast Goedele Liekens voor de Haagse onderwijscommissie.

Interactief
Maar er is ook een interactief deel in de les: de online game Can you fix it?,,Daarin is een aantal situaties geacteerd door Rutgers. Die kan je interrumperen en daarbij aangeven wat je zou doen," zegt Liekens. ,,In eentje zie je bijvoorbeeld een aantal jongens tegenover elkaar opscheppen. 'Kijk, ik heb een naaktfoto van die en die. Oh laat eens zien dan.' Dat gaat over groepsdruk." 

Ohlrichs wil vooral ook de leuke kanten van seks benadrukken. ,,Hoe houd je het spannend? Wat is normaal? Seksuele opvoeding gaat over zoveel meer dan alleen de klassieke banaan en condoom. Gelukkig maar, anders is het alleen maar saai."

Kijken
De vergadering van de onderwijscommissie, met de seksles van Goedele Liekens en Yuri Ohlrichs, is donderdag live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

 

Door Redactie: AD/Freke Remmers Foto: Kos

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.