Alle asielzoekers uit 2015 opnieuw gescreend

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 11:12

De politie heeft begin dit jaar alle 58.000 asielzoekers die in 2015 naar Nederland zijn gekomen nog eens gecontroleerd op mogelijke gevaren voor de nationale veiligheid.

Alle namen zijn gecontroleerd op mogelijke 'hits' in de terrorismedatabanken van de politie. Uit die extra controle  zijn geen bijzonderheden voortgekomen.

Dat staat in een brief van de bewindslieden van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. Ze reageren daarmee op een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie waarin staat dat het identificatieproces van asielzoekers eerder niet zorgvuldig verliep.

Verbeteringen doorgevoerd
Omdat er duizenden asielzoekers tegelijk naar Nederland kwamen, werd hun identiteit niet goed gecontroleerd, zo werd eerder al bekend. Inmiddels zijn (recent) verbeteringen doorgevoerd, constateert de inspectie.

Het is nog niet duidelijk of het identificatieproces nu optimaal functioneert, waardoor mensensmokkelaars, criminelen of potentiële jihadisten opgemerkt zouden moeten worden. Zo is er niet genoeg personeel om meer telefoons van verdachte vluchtelingen 'uit te lezen'.  

Door Redactie: AD/Cyril Rosman Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.