Kabinet komt 167 miljoen tekort doordat ouderen liever thuis blijven wonen

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 15:04

Hulpbehoevenden blijven veel liever thuis wonen dan dat zij naar een instelling verhuizen. Dat breekt het kabinet nu op. De zorg aan huis kost 167 miljoen euro meer dan begroot. Dit blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid.

Bewoners van het Rosa Spier Huis in Laren.

Thuiswonende hulpbehoevenden kunnen van de gemeenten zorg krijgen om zich thuis te handhaven. Dat is geregeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO. 


Wie zich thuis niet meer kan redden, heeft recht op een plek in een verzorgingshuis, verpleeghuis of gehandicapteninstelling. Wie zo'n indicatie heeft, kan er echter ook voor kiezen om thuis te blijven en daar de zorg van de instelling te ontvangen. Dat heet dan Volledig Pakket Thuis en wordt, net als de plek in de instelling, gefinancierd via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Voor de overheid is het iets goedkoper omdat de huisvesting niet betaald hoeft te worden.

Tegenvaller van 96 miljoen

Dat Volledig Pakket Thuis levert de overheid nu een fikse tegenvaller op. Want er gebeurt precies wat het kabinet tot mantra heeft verheven: mensen wonen veel liever in de eigen vertrouwde omgeving en blijven zo lang mogelijk thuis wonen.

In de begroting 2015 was 186 miljoen ingeboekt voor het volledige pakket. Bij de eindafrekening blijkt het 353 miljoen te hebben gekost. Vorig jaar was het budget tussentijds al verhoogd met 71 miljoen euro, waardoor nu nog een tegenvaller resteert van 96 miljoen. De onvoorziene stijging geldt voor zowel de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg. Ouderen die liever thuis blijven wonen kostten 69 miljoen meer, gehandicapten 27 miljoen. Om hoeveel mensen het gaat, meldt het jaarverslag niet.

Door Redactie Volkskrant: Gijs Herderscheê Foto: ANP

Image Result for logo facebook

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.