Noord/Zuidlijn zet Amsterdams ov-net helemaal op zijn kop

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 14:54

Het Amsterdamse openbaar vervoer gaat op de schop. Met de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn gaat bijna de helft van de lijnen anders rijden.

Naamloos-664.pngReizigers zullen er ook aan moeten wennen dat zij vaker moeten overstappen om op de plaats van bestemming te komen. Het aantal trams op de Vijzelgracht wordt gehalveerd en de Leidsestraat krijgt een derde minder trams.

Mogelijk krijgen bussen en trams letteraanduidingen in plaats van cijfers zoals nu.

Met de veranderingen speelt vervoerbedrijf GVB in op de rol die de Noord/Zuidlijn moet gaan spelen. De nieuwe metrolijn moet 'de ruggengraat van het Amsterdamse ov-netwerk' worden.

Om te voorkomen dat trams bovengronds min of meer dezelfde route afleggen als de metro ondergronds, zullen delen van routes worden verlegd. Ook het busverkeer zal onherkenbaar veranderen.

'Puzzel mee'
Dat bleek allemaal dinsdagavond tijdens twee 'bewonersbijeenkomsten' die het GVB hield in Pakhuis De Zwijger. Onder de noemer 'Puzzel mee aan het GVB-netwerk' nodigde het vervoerbedrijf dinsdagmiddag en -avond, en ook woensdag nog, belangstellenden uit om mee te praten over de veranderingen in het openbaar vervoer.

Ook worden Amsterdammers uitgenodigd op de site van het GVB een enquête in te vullen.

Dat reizigers vaker moeten overstappen, ziet het GVB niet als probleem. Een woordvoerder zegt zich ervan bewust te zijn dat het ondanks de tijdwinst "voor sommigen wellicht minder comfortabel voelt".

"Niet iedereen zal bij voorbaat positief zijn, we realiseren dat een andere 'mindset' nodig is. Tegelijk is meer overstappen onvermijdelijk in een steeds drukkere stad. Tientallen trams laten doorrijden naar het CS is geen optie. Dan komt het ov tot stilstand en slibt de stad dicht."

Big bang
De oplevering van de Noord/Zuidlijn staat nog steeds gepland voor oktober 2017, maar het lijkt hoogst onzeker dat die datum wordt gehaald.

In tegenstelling tot eerdere geluiden stelt het GVB dat de nieuwe dienst­regeling bij de ingebruikname met een 'big bang' zal worden ingevoerd; een geleidelijke invoering is onmogelijk.

Het GVB stelt dat de reizigers zullen moeten wennen aan het idee dat het grootste deel van de trams niet meer heen en weer rijden vanuit de wijken naar het CS.

Routes
Veel routes krijgen een oost-westrichting, waardoor reizigers steeds een goede aansluiting hebben met de Noord/Zuidlijn. De zwaarste ingrepen zullen in Noord zijn, stelt het GVB: het busverkeer uit het noorden zal hier stoppen en niet, zoals nu vaak, doorrijden naar CS.

"Reizigers kunnen hier overstappen op de metro. Op die manier zullen ze, ondanks één keer meer overstappen, sneller op bijvoorbeeld het Leidseplein zijn."

Ook Oost krijgt te maken met veranderingen. Lijn 9, die nu nog tussen Diemen en CS rijdt, krijgt een totaal andere route: vanuit Diemen gaat de tram niet meer het centrum in, maar wordt de lijn vóór de grachtengordel linksaf geleid, richting Leidseplein.

Door Redactie Het parool: MARC KRUYSWIJk Foto: ANP

Noord/Zuidlijn zet Amsterdams ov-net helemaal op zijn kop

 

Image Result for logo facebook

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.