Amstelkwartier krijgt zijn eigen 'flatiron building' met luxe penthouse

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 16:15

Echt de hoogte in, dat doet Amsterdam nog steeds niet als het om bouwen gaat - we mogen Schiphol immers niet dwarszitten. Toch komt er met een zeventig meter hoge woontoren die veel weg heeft van het 'flatiron building' een beetje New Yorkse allure naar het Amstelkwartier.

cc391d25-769a-4e66-9d11-0eedee58f8ec.jpgDe bouw van het 22 verdiepingen tellende gebouw dat luistert naar de naam 'State' (spreek uit: steet) start nog dit jaar, de verkoop van de woningen begint eind juli. Op de tiende tot achttiende verdieping worden appartementen gebouwd met afmetingen tussen de zeventig en honderdtachtig vierkante meter. Daarboven komen de penthouses, die beginnen bij tweehonderd vierkante meter. Het goedkoopste appartement gaat zo'n vier ton kosten, het duurste penthouse drie miljoen euro.

Dat penthouse is vierhonderd vierkante meter en zal dus de hele hoogste verdieping beslaan. Op het dak wordt een zwembad gebouwd dat exclusief voor de bewoner van penthouse is. Hoe groot het zwembad wordt, hangt af van de berekeningen van wat het gebouw kan dragen. Leslie de Ruiter is namens Christie's Real Estate verantwoordelijk voor de verkoop van de duurste appartementen. "Op de schetsen lijkt hij het hele dak te beslaan, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken." Toch: een pierenbadje wordt het zeker niet en dus is het wel zo handig als de koper een zwemdiploma heeft, aldus De Ruiter. 

Na een penthouse van 1.440 m2 in de Houthavens en een 1.230 m2 tellendappartement op de Dam dat minimaal 25 miljoen euro moet gaan opbrengen, is dit eigenlijk een kleintje. De Ruiter: "Het wordt steeds spectaculairder in Amsterdam. Bij Christie's grappen we weleens dat we bij het volgende penthouse ook een helikopterplatform verkopen." 

Toch is het niet alleen goud wat er blinkt. In het gebouw komen ook 102 sociale huurwoningen. Daarnaast worden er 150 vrije sector huurappartementen gerealiseerd. Die woningen zijn wel 'strikt' gescheiden van de koophuizen: aan de hoogbouw zit een 'schoenendoos' met laagbouw vast. De aan elkaar geplakte gebouwen delen geen voorzieningen en hebben elk hun eigen ingang. De Ruiter: "Even lullig gezegd: deze mensen komen elkaar alleen op straat tegen."  

Architecten zijn Joris Deur en Adam Smit, verbonden aan ZZDP Architecten. Dat bedrijf is onder andere verantwoordelijk voor het Rembrandtparkhotel en Rokin Plaza, het vorig jaar opgeleverde gebouw aan het Rokin dat modeketens Forever21 en Pull&Bear huist. De Ruiter vindt het 'een ontzettend gaaf gebouw' - maar hij moet het dan ook verkopen.

Het wordt steeds spectaculairder in Amsterdam.

Leslie de Ruiter, Christie's International Real Estate
 
Hoogbouw
De Papendrechtse ontwikkelaar VORM is verantwoordelijk voor het project. Dat het gebouw niet hoger wordt dan zeventig meter, heeft te maken met de beperkingen die worden opgelegd vanwege de nabijheid van Schiphol. In principe mag hier niet hoger dan zestig meter worden gebouwd, maar de gemeente kan daar uitzonderingen voor maken. Dit gebouw mag dus tien meter hoge worden, legt Laurens De Coninck van VORM uit. 

In het Amstelkwartier wordt op dit moment volop de hoogte in gebouwd. De Kauwgomballenfabriek, een verzamelgebouw voor creatieve bedrijven op Overamstel, breidt uit met een hoteltoren van zeventig meter hoog (realisatie medio 2017), het Crowne Plaza Hotel werkt aan een hoteltoren van honderd meter hoog (capaciteit: 300 kamers). 

Bij Station Amstel verschijnt bovendien de Amstel Tower van bijna honderd meter hoogte, met appartementen en een vestiging van groepshotel Meininger. En dan is er ook nog @Home Amstelkwartier, een 73 meter hoge woontoren die naar verwachting volgend jaar opgeleverd wordt en energieneutraal moet zijn.
 
 
Door Redactie Het parool:  PRISCILLA TIENKAMP Foto: Amstelkwartier en tekening
 
images-27.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.