Deal vluchtelingen flink onder vuur

Gepubliceerd op 24 mei 2016 om 11:43

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) moet ophelderen of de vluchtelingendeal met Turkije in gevaar is, nu een Syrische vluchteling via de rechter heeft voorkomen dat hij wordt uitgezet naar Griekenland.

Naamloos-865.pngDe mogelijkheid om Syriërs terug te sturen naar Turkije is cruciaal voor het akkoord, omdat het de vluchtelingenstroom nagenoeg heeft doen opdrogen. Een Grieks tribunaal heeft nu gezegd dat Turkije het VN-vluchteligverdrag niet handhaaft en de man dus niet uitgezet mag worden.

Mensenrechten
Het uitzetten van Syriërs naar Turkije is nu al problematisch: er zijn gigantische achterstanden. Volgens D66 moet de deal worden opgeschort. ,,Deze uitspraak kan gigantische gevolgen hebben als andere asielzoekers nu ook in beroep gaan. Het is ook begrijpelijk, want Turkije mag gewoon niet marchanderen met de mensenrechten,'' aldus Sjoerd Sjoerdsma, die vandaag uitleg vraagt aan Dijkhoff.

In een eerste reactie op de rechterlijke uitspraak heeft Dijkhoff al wel laten weten dat het zou gaan 'om een individuele zaak'.  ,,We blijven achter Griekenland en het akkoord staan.'' Ook zegt Dijkhoff het hoger beroep in de kwestie af te wachten.

Het CDA is daar niet gerust op, maar vreest dat Europa 'zich nu eenmaal heeft uitgeleverd aan Turkije'.  ,,Dit is het trieste gevolg. Een wankele deal,'' aldus Mona Keijzer.

Door Redactie AD Tobias den Hartog /Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.