VUmc eerste in Europa met revolutionaire bestraling

Gepubliceerd op 27 mei 2016 om 12:21

Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa een revolutionair bestralingsapparaat in het bezit.

VUmc eerste in Europa met revolutionaire bestraling

De MRIdian is een combinatie van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat. Dat is bijzonder, omdat die twee technieken eigenlijk niet samen gaan.

MRI en bestraling zijn namelijk twee verschillende dingen. Door een MRI-scan uit te voeren, kan als het ware in het lichaam gekeken worden. Met bestraling wordt alleen weefsel vernietigd. Door deze twee technieken te combineren in één apparaat, kun je dus goed zien wat je vernietigt terwijl je het doet.

PATIËNT HELPT MEE

Dit ingenieuze apparaat heeft dus veel voordelen voor patiënten. Een tumor is met het apparaat te zien tijdens het bestralen en de patiënt kan bovendien zelf meehelpen bij de bestraling. Ook patiënten kunnen de tumor namelijk zien op een monitor. 

Patiënten kunnen zodoende ook de beweging van het gezwel zien en het gezwel - door de ademhaling te controleren - zelf in de juiste positie brengen. Mede hierdoor kan het apparaat veel gerichter bestralen, waardoor er minder gezond weefsel wordt beschadigd. Zo hebben patiënten mogelijk minder bestralingen nodig om te kunnen genezen en is er een kleinere kans op ernstige bijwerkingen. 

KORTERE BEHANDELING

Voor de meeste patiënten duurt de behandeling nu nog maar zo'n twee weken, in plaats van vier tot zeven weken. De eerste patiënt die gebruik mocht maken van dit apparaat, is bestraald voor uitzaaiing van prostaatkanker.

Door Redactie Metro: Cerise van Vliet Foto: Videostill. Bron: VUmc Youtube

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.