Ziekenhuizen krijgen speciale 'obesitas-kamers'

Gepubliceerd op 27 mei 2016 om 13:02

Het aantal mensen met overgewicht neemt zodanig toe, dat Nederlandse ziekenhuizen speciale 'obesitas-kamers' gaan inrichten. Dat meldt de Gelderlander.

Speciaal voor 'dikke patiënten' worden er kamers gemaakt met extra brede bedden, toiletten, stoelen en deurposten. In het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven zijn er al een paar 'XL-kamers' in gebruik op de afdeling oncologie en chirurgie. En ook in het nieuwe Rotterdamse Erasmus MC zullen er extra grote verblijven worden gemaakt, waar patiënten tot 230 kilo kunnen worden opgenomen. Zo zijn de bedden 110 centimeter breed in plaats van 90 en ook zullen de toiletpotten een stuk steviger zijn.

PROBLEEM OVERGEWICHT NEEMT TOE

In Nederland is het aantal mensen met overgewicht de laatste jaren fors gestegen. Zo kampte vorig jaar 43 procent van de Nederlanders met kilo's teveel. Het is daarom ook niet gek dat er speciale obesitas kamers worden ingericht. Volgens Jos Blik van de Nederlandse Obesitas Vereniging zijn de meeste ziekenhuizen slecht voorbereid op obese patiënten. „Dat begint al bij de aankomst op de spoedeisende hulp, waar een brancard of rolstoel klaarstaat die geen 200 kilo aankan. Een normaal ziekenhuisbed kan maar tot 170 kilo belast worden,'' zegt Jos.

Door Redactie Metro: Lisa Vermeij Foto: Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.