Leven bijna vijftig procent duurder geworden

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 12:43

Diensten zijn de afgelopen twee decennia bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen.

Naamloos-1212.pngDat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Voor cafébezoek, woninghuur of een busritje moeten Nederlanders bijna 60 procent meer neertellen dan in 1996. Levensmiddelen, wasmachines of fietsen zijn ruim 30 procent in prijs toegenomen

Dat voor diensten zo veel meer wordt gerekend heeft te maken met loonkosten. Die vormen doorgaans de belangrijkste kostenpost voor dienstverleners. De loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met dik 72 procent. Belasting- en accijnsverhogingen stuwden vooral de prijzen van goederen.

Uitzondering
Er zijn overigens ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in twintig jaar tijd juist goedkoper geworden. Telefoongebruik en internet daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto's werden zelfs een kwart goedkoper.

Gemiddeld is het leven vergeleken met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder geworden, blijkt uit de berekeningen van het CBS. Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo'n 1,9 procent per jaar.

Lonen
Dat prijzen gestegen zijn, wil niet zeggen dat mensen het leven niet meer kunnen betalen. De loonstijgingen in Nederland zitten ook in een hogere versnelling. Sinds eind 2009 zijn de cao-lonen niet zo hard gestegen als in het eerste kwartaal van dit jaar. De cao-lonen stegen over de eerste drie maanden van 2016 met gemiddeld 1,8% in vergelijking met een jaar eerder. Sinds de tweede helft van 2014 is de gemiddelde cao-loonstijging hoger dan de inflatie.

Door Redactie AD Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.