'Politiemol' Mark M. vrijuit in afwachting van proces

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 12:53

De 'politiemol' Mark M. komt onder voorwaarden vrij. Hij heeft lang genoeg in voorarrest gezeten, zo besloot de rechtbank in Den Bosch woensdag.

Hij moet wel zijn paspoort inleveren. M. zat acht maanden in voorarrest. Hij blijft vrij tot in mei volgend jaar zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.

De 29-jarige agent uit Weert verscheen opnieuw voor de rechtbank, omdat hij politie-informatie zou hebben verkocht aan criminelen. Het zou gaan om duizenden documenten uit zo'n tien zaken. In de rechtbank werd duidelijk dat in mei volgend jaar een hele week is uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van het proces.

M. werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hij kwam hierdoor in het bezit van autorisaties die ook niet tijdig werden ingetrokken en waarmee hij in een later stadium op grote schaal en jarenlang politie-informatie over criminaliteit kon blijven inzien.

Grove fouten

De rechtbank vindt nog wel dat er voldoende ernstige verdenkingen tegen M. zijn. Ook denkt de rechtbank dat er kans is dat hij opnieuw de fout in gaat of mogelijk het onderzoek kan frustreren. Daarom legt de rechtbank voorwaarden op. Zo moet M. in Nederland blijven, aangezien er in dezelfde zaak nog altijd onderzoek loopt in onder meer België en Oekraïne.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van de verdachte had aangedragen dat de verdenkingen tegen zijn cliënt alleen maar aan het afnemen zijn, maar de officier van justitie gaf aan dat er juist 'echt heel veel' ligt. De 36-jarige Marc S., die informatie van M. zou hebben gekocht, komt ook vrij.

Er bestaan vermoedens dat M. zijn carrière bij de politie is begonnen om met voorbedachte raden informatie te lekken. Eerder werd gedacht dat M. de informatie lekte omdat hij gefrustreerd zou zijn omdat hij weg werd gestuurd bij de recherche vanwege een niet gekregen verklaring van de AIVD. 

M. heeft maar liefst vier jaar lang de mogelijkheid gehad om bepaalde politie-informatie in te zien. Politie en de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur hebben erkend dat er grote fouten zijn gemaakt. Korpschef Gerard Bouman noemde Mark M. eerder 'de rotste appel sinds tijden'. ,,Rotte appels komen in elke organisatie voor, de politie helaas niet uitgezonderd."

In januari arresteerde de politie nog een 45-jarige man die ervan wordt verdacht informatie van M. te hebben gekocht. Hij werd aangehouden in Spanje. Vorig jaar werden ook al twee mannen uit Geldrop en Veldhoven opgepakt. Zij werden in december weer vrijgelaten, maar zijn nog wel verdachten.

Door Redactie AD Foto ANP/Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.