'Arts verzweeg kanker voor haar en opereerde mij onterecht'

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 14:39

De opzienbarende rechtszaak rondom gynaecologe Daniëlla B. doet in België veel stof opwaaien.

De arts durfde ernstig zieke ­patiënten niet de waarheid te vertellen, zo vertelde ze maandag aan de rechter. 

Door die 'vermijdings­pathologie' overleed een van haar patiënten na vijf jaar nietsvermoedend aan een woekerende kanker. Het Laatste Nieuws brengt nu naar buiten dat een andere patiënte door B. is geholpen aan kanker die ze nooit gehad blijkt te hebben.

Al jaren was Sofie - niet haar echte naam - patiënte bij gynaecologe Daniëlla B. toen ze in 2005, op haar 39ste, vreselijk nieuws te horen kreeg. ,,Ze vertelde me dat ik baarmoederhalskanker had. Dat had ze op basis van mijn uitstrijkje gezien. Opvallend dat die vrouw nu beweert dat ze het niet aandurfde om slecht nieuws te vertellen, want ik kreeg zonder veel omhaal te horen hoe het zat", zo refereert Sofie aan het verweer van B in de rechtszaal.

B. staat, samen met een collega, terecht omdat ze voor patiënte Adelheid Wijnant, een 44-jarige moeder van drie jonge kinderen, jarenlang de diagnose kanker verzweeg. In 2013 startte een gerechtelijk onderzoek en sindsdien is B. geschorst. Ze vertelde de rechter deze week Wijnant niet op de hoogte hebben durven brengen: ,,Ik kon het niet aan om de patiënt op te bellen en durfde het ook niet aan collega's te zeggen." Toen haar patiënte de waarheid ontdekte, was het te laat.,,Hadden ze ons eerder gewaarschuwd, dan had ze nog een fatsoenlijke kans op genezing gehad", zei Wijnants echtgenoot Pieter Van de Casteele eerder.

 

'Klopt niet'
Sofie zegt in Het Laatste Nieuws de 'vermijdingspathalogie' van B. niet te kunnen plaatsen. ,,Ze zou me meteen opereren en ik ben ­diezelfde week nog onder het mes gegaan. Met succes, want B. vertelde me dat ze de kankercellen had weggenomen en dat ik me geen zorgen meer moest ­maken." 

Dat deed Sofie jaren later wel, toen ze via een goede vriendin het verhaal van ­Adelheid te horen kreeg. ,,Ik ben toen naar het UZ in Gent gegaan en de dokter daar heeft mijn dossier opgevraagd in Ronse. 'Maar u bent helemaal niet geopereerd, mevrouw', zei hij. 'Hier staat ­alleen dat u baarmoederontsteking heeft gehad.' Ik viel bijna van mijn stoel en liet mijn litteken van tien centimeter zien. Op een echo bleek helemaal niet te zien dat er ooit weefsel van mijn baarmoeder was weggenomen."

'Dossiers verwisseld'
Sofie gelooft nu sterk in het feit dat B. tijdens de operatie heeft beseft dat er iets moet zijn misgelopen met de diagnose. ,,Is mijn dossier met die van Adelheid verwisseld en wilde de arts dit koste wat het kost verbergen? Ik denk het wel, maar heb nooit een klacht ingediend. Als ik nu lees dat ze zich verschuilt achter 'angst om patiënten slecht nieuws te geven', kan ik wel zeggen dat dit niet waar is."

 

Door Redactie AD Foto an De Meuleneir/ PHOTONEWS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.