Huisarts Tuitjenhorn onterecht op non-actief gezet

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 12:59

De omstreden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had in oktober 2013 niet op non-actief gesteld mogen worden. Die uitspraak heeft de Raad van State vandaag gedaan.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die kort daarna overleed. De zaak werd gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) door een begeleider van een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam. Die zette Tromp prompt zeven dagen op non-actief.

De huisarts tekende eerst bezwaar aan tegen deze beslissing, maar pleegde korte tijd later zelfmoord.

De inspecteur heeft volgens de Raad van State niet aannemelijk gemaakt dat hij acuut moest ingrijpen en dat onmiddellijk maatregelen genomen moesten worden. Dat gebeurde ruim een maand na de melding bij de inspecteur en na het afronden van het strafrechtelijk onderzoek.

'Onverteerbaar'

Weduwe Anneke Tromp noemde het optreden van de IGZ eerder ,,onverteerbaar''. Op zoek naar eerherstel voor haar overleden man daagde zij de inspectie voor de rechter. Die oordeelde in juli vorig jaar dat de huisarts wel op non-actief gezet mocht worden.

Volgens weduwe Tromp gebeurde dat op verkeerde gronden en had het besluit helemaal nooit mogen worden genomen. De uitspraak van de Raad van State zet vandaag een streep door het oordeel van de bestuursrechter in Alkmaar.

De weduwe wil eerherstel voor haar echtgenoot. ,,Mijn man had een onberispelijk verleden, maar één incident was genoeg om hem weg te zetten als gevaar voor zijn patiënten.''

Door Redactie AD Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.