'Wetenschappers ontwikkelen universeel kankervaccin'

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 21:44

Jezelf inenten tegen bepaalde vormen van kanker, het zou zomaar kunnen in de toekomst. Wetenschappers hebben een grote stap gezet naar het ontwikkelen van een universeel vaccin tegen de ziekte.

'Wetenschappers ontwikkelen universeel kankervaccin'

In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature onthult de internationale groep onderzoekers dat het ontwikkelde vaccin het immuunsysteem kan helpen met het aanvallen van kankercellen. Er werden stukjes van het ‘DNA’ van de kankercellen in vetdeeltjes geplaatst, om dat vervolgens in het bloed van drie patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte te injecteren.

T-CELLEN

Bij een patiënt wiens kanker van de huid was uitgezaaid naar de longen, zagen de onderzoekers een stagnatie in de groei van de tumoren. Bij de tweede persoon werd de tumor kleiner en een pas geopereerde patiënt werd zeven maanden na het toedienen van het vaccin ‘schoon’ verklaard. Dat komt volgens de onderzoekers omdat het vaccin een sterke reactie uitlokt van de zogenoemde T-cellen, afweercellen die infecties in het lichaam bestrijden.

POSITIEVE STAP

De onderzoekers spreken van een „positieve stap”, niet in de laatste plaats omdat het vaccin breed inzetbaar is. „Dit soort vaccins zijn heel goedkoop te maken en te maken voor bijna elke soort kanker”, staat er te lezen. „Dat maakt het een universeel inzetbaar vaccin tegen kanker.”

De medische wereld reageert wisselend op de ontdekking. „We weten dat het immuunsysteem makkelijk te manipuleren is om kankercellen te bevechten”, aldus Helen Rippon, directeur van Worldwide Cancer Research tegenover The Independent. Wel overheerst de mening dat er op grotere schaal onderzoek moet worden gedaan om de werking van het vaccin te bewijzen.

Door Redactie Metro: Foto: ter illustratie: Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.