Stop de verwoesting van de Amsterdamse parken

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 13:29

Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark klaargemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met verwoestende gevolgen voor park en omwonenden.

 
 

Naamloos-1241.pngIn april verklaarde de nachtburgemeester van Amsterdam dat festivals een basisbehoefte zijn van de Amsterdammers (de Stichting N8BM A'DAM). Waarop hij een campagne heeft gestart met de bedoeling om een petitie met vele duizenden handtekeningen van de festivalbehoeftigen bij de gemeente aan te bieden als tegenwicht voor al die klagers die het basis-festivalrecht van hun medeburgers met voeten treden.

Maar hoe gegrond is zijn ophef? Om in die basisbehoeften te voorzien, draait de vermaakindustrie in ons land immers op volle toeren. De grootschalige festivals overspoelen in de zomermaanden Amsterdam en omstreken, waarbij de tsunami van vluchtelingen in het niet valt, althans wat betreft zijn impact op het landschap, natuurgebieden en de infrastructuur.

Zo wordt in een van de mooiste parken van Amsterdam, het Gaasperplas-park, binnenkort voor de zesde keer de grootschalige dance event Open Air gehouden. Het gemiddelde aantal bezoekers ligt rond twintigduizend. Na twee dolle dagen ligt het park erbij als de gruwel der verwoesting en het stinkt er nog dagen naar pis en verschaald bier. Alles gebeurt midden in het broedseizoen en in de mooiste tijd van het jaar.

De festivalbezoekers stellen de romantische omgeving - het Gaasperplaspark is aangelegd in Engelse stijl - zeer op prijs. Vanwege de op- en afbouwwerkzaamheden van dit event, waarbij zwaar vrachtverkeer wordt ingezet, is het grootste en mooiste deel van het park voor ruim twee weken afgesloten voor de omwonenden. Tijdens het event zelf kun je beter wegwezen, vanwege de oorverdovende decibellen die wonder boven wonder altijd binnen de wettelijk toegestane norm vallen.

Hoe kan dit nou, vraagt ondergetekende omwonende zich voor de zesde keer verwonderd af. Die denkt namelijk - kennelijk heel naïef - nog altijd dat een buurtbewoner enige invloed kan uitoefenen op zijn directe woonomgeving.

Die denkt dat de wethouders achter de buurtbewoners, hun potentiële kiezers, staan en niet tijdrekken bij bezwaarprocedures die de buurtbewoners aanspannen tegen de vernieling van hun buurt.

 

Die denkt dat de instantie die Groengebied Amstelland heet en waaraan de burgers ter bevordering van het groene beleid honderden euro's belasting per jaar betalen, zich met het groen bezighoudt, en niet ijverig meewerkt aan de bodemverzakking van het kwetsbare veengebied en plannen smeedt voor het aanleggen van twee brede evenementenverkeersroutes voor zwaar vrachtverkeer, dwars door het park heen, die aan de burgers worden verkocht onder de gezellige naam 'rondje Gaasperplas'.

En dat onze volksvertegenwoordigers de belangen behartigen van de bewoners van Amsterdam-Zuidoost, van wie voor velen het Gaasperplaspark de enige recreatie- en vakantiebestemming is, en niet het park uitleveren aan de snelle jongens die snel geld willen verdienen. En dat ze inzien dat ruimte, rust en groen het belangrijkste zo niet het enige kapitaal is van een buurt met ruim tachtigduizend inwoners die nog altijd in de verdomhoek zit van de Amsterdamse woningmarkt.

Maar langzamerhand gaat deze welwillende burger toch steeds meer in de complottheorie geloven, wanneer hij ziet dat nu al zes jaar achtereen de plaatselijke bestuurders, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Groengebied Amstelland (Asfaltgebied Amstelland zou hier beter passen) met vereende krachten en op zeer slinkse wijze alle bestemmingsplannen voor dit gebied aan hun laars lappen. Het enige groen is het groene licht dat ze geven aan de commerciële partijen.

De basisbehoefte aan festivals lijkt onverzadigbaar. Het verwoestende evenementenbeleid wordt verder met veel creativiteit uitgewerkt en uitgediept. Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark straks evenementenklaar gemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met alle gevolgen van dien voor park, buurt en de omwonenden.

Door Redactie Volkskrant: Sana Valiulina Foto: Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.