Turkije woedend over Duitse erkenning Armeense genocide

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 13:55

Turkije heeft woedend gereageerd op de resolutie die het Duitse parlement donderdag heeft aangenomen, waarmee het de Armeense genocide officieel erkent. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus sprak van een 'historische vergissing'.

Protesten in Berlijn tegen het aannemen van de resolutie.

De Turks-Duitse banden zijn ernstig beschadigd, zo verklaarde een woordvoerder van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan op televisie. Eerder had Erdogan al gewaarschuwd dat een erkenning van de genocide de Turkse verhouding tot Duitsland op scherp zou zetten.

Voorafgaande aan de stemming noemde de nieuwe Turkse premier Binali Yildirim de Duitse parlementaire stemming een 'test van vriendschap' tussen de twee bondgenoten. Een adoptie van de resolutie zou volgens hem 'irrationeel' zijn.

Vorig jaar schreven de Groenen en fracties van de regeringspartijen CDU en SPD een resolutie waarin ze pleitten voor officiële erkenning van de volkerenmoord.

Volgens Erdogan zouden bijna alle drie miljoen Turkse Duitsers het oneens zijn met het besluit om de verdrijving en het vermoorden van 1,5 miljoen Armenen en andere christelijke minderheden in 1915-1916 aan te duiden als genocide. Vijfhonderd Turkse organisaties in Duitsland, van de extremistische Grijze wolven tot gematigde culturele verenigingen, schreven samen een brief waarin ze de volkerenmoord-resolutie als vergif bestempelden.

Verschillende Turkije-experts denken echter dat erkenning van de genocide door Duitsland geen economische of politieke gevolgen gaat hebben. 'Turkije heeft er geen belang bij de relatie met het belangrijkste Europese NAVO-land op het spel te zetten, nu het op gespannen voet staat met Rusland', aldus Turkije-deskundige Lily Sprangers.

Ottomaanse troepen

Terwijl Ankara erkent dat veel christelijke Armeniërs werden afgeslacht door de Ottomaanse troepen, spreekt het land tegen dat honderdduizenden mensen zijn gedood en dat er sprake was van een georganiseerde campagne om hen uit te roeien of dat dergelijke bevelen zijn gegeven door de Ottomaanse autoriteiten.

Door Redactie Volkskrant: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.