FIOD: Zes Nederlandse bedrijven betrokken bij internationale oplichtingszaak

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 14:04

De fiscale opsporingsdienst FIOD verdenkt zes Nederlandse bedrijven van betrokkenheid bij een wereldwijde fraudezaak. De dienst deed woensdag en donderdag invallen bij tien locaties in het land, meldt het Openbaar Ministerie. De totale fraude loopt vermoedelijk in de vele miljoenen euro's.

 
Naamloos-1248.pngHet gaat om zes bedrijven die postbussen beheren waarvan de FIOD vermoedt dat ze worden gebruikt voor grootschalige fraude. Met het sturen van valse brieven, die ontvangers verleiden een klein geldbedrag over te maken met de belofte dat ze een grote som op hun rekening gestort krijgen, hebben fraudeurs honderdduizenden mensen wereldwijd opgelicht.

De FIOD heeft beslag gelegd op de post van driehonderd postbussen in Nederland. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen gedaan.

Civiele klacht

Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

De autoriteiten vermoeden dat de hoofdverdachten in de fraudezaak niet in Nederland wonen, maar dat de zes bedrijven de zwendel faciliteerden. Zij zouden de postbussen legen, de post verwerken en de buit onderling verdelen.

De hoofdverdachten verstuurden vele miljoenen brieven naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen, denkt het OM. De brieven hielden de ontvangers voor dat ze geld hadden gewonnen in een loterij of een bedrag zouden ontvangen uit liefdadigheid. Om de transactie mogelijk te maken, dienden de ontvangers per post een cashbedrag van 20 tot 45 euro op te sturen.

Porsche

De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht en in de regio's Wijk bij Duurstede en Hoorn. Ook werden een kluis en een woning in de regio Wijk bij Duurstede uitgekamd. Verder bekeek de FIOD twee woningen in de gemeenten Drechterland en Heerlen.

Duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques zijn in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven aangetroffen. Verder heeft de FIOD circa een half miljoen euro aan contant geld, cheques, horloges, kunst, auto's (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen onderschept.

Door Redactie Volkskrant: Foto: OM & FIOD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.