Erdogan: Duitse erkenning genocide heeft gevolgen

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 16:59

De Duitse erkenning van de Armeense genocide zal ernstige gevolgen hebben voor de relatie tussen Turkije en Duitsland. Dat heeft de Turkse president Tayyip Erdogan vandaag gezegd tijdens zijn bezoek aan Kenia. De regering in Ankara wil stappen gaan ondernemen tegen Duitsland.

Naamloos-1260.png

Eerder vandaag erkende het Duitse parlement in een stemming de massamoord op mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaanse Turken in 1915, als genocide.

De Turkse ambassadeur in Berlijn werd kort na de stemmingteruggeroepen en vliegt vanmiddag terug. Ankara heeft daarnaast een Duitse diplomaat naar het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laten komen.

Als de Turkse ambassadeur is teruggekeerd in Turkije, zal de regering in Ankara overleggen over mogelijke verdere maatregelen.

Sterk
De Duitse bondskanselier Merkel liet na de stemming weten dat de banden tussen Duitsland en Turkije sterk zijn. Op een persconferentie met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg zei zij: ,,Er is veel dat de twee landen verbindt, ook al verschillen we soms van mening." Merkel was zelf niet aanwezig bij de stemming, waarbij slechts één Duitse parlementariër tegen erkenning van de genocide stemde.

De bondskanselier verdedigde de afgelopen weken de afspraken tussen de EU en Turkije. Zij ziet het land als belangrijke partner voor Duitsland en de Europese Unie in de pogingen de migrantenstroom naar West-Europa in te perken.

Ontkenning
De Armeense regering reageerde verheugd op de Duitse erkenning van de genocide. Volgens Armenië heeft Duitsland ,,een waardevolle bijdrage geleverd aan het internationale debat". ,,Helaas blijven de Turkse autoriteiten de feiten ontkennen", zei de Armeense minister van Buitenlandse Zaken.

Turkije ontkent dat er ooit sprake is geweest van genocide. De Turken spreken liever van de 'Armeense kwestie'. Erdogan waarschuwde deze week al dat de banden tussen de twee landen onder druk zouden komen te staan door de Duitse stemming. Hij belde Merkel om zijn zorgen uit te spreken over de plannen van de Bondsdag.

De Turkse premier Binali Yildirim noemde de stemming gisteren al absurd. Vandaag zei hij in een toespraak dat een ,,racistische Armeense lobby" verantwoordelijk is voor het ,,verkeerde besluit" van de Bondsdag.

 

Door Redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.