'Opgepakte Fransman wilde 15 aanslagen plegen tijdens EK'

Gepubliceerd op 6 juni 2016 om 16:40

Vijftien terreurdaden plegen tijdens het Europees kampioenschap dat vrijdag begint. Dat was het plan van de Fransman die op 21 mei in Oekraïne werd opgepakt, zo heeft Vasil Hrytsak, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdiensten (SBU), vandaag bekendgemaakt. De terreurverdachte werd opgepakt met 125 kilo springstof in zijn bezit.

Naast springstof had hij vijf Kalasjnikov-aanvalswapens, twee RPG-antitankwapens en munitie in bezit. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en met zijn wapens islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur, overheidsgebouwen en publieke plaatsen die tijdens het EK zullen worden gebruikt als doelwit op het oog hebben.

Volgens de SBU kwam de man naar Oekraïne om als vrijwilliger te vechten in het conflict in het oosten van het land.

Vrijdag al werd bekend dat de Oekraïense douane vorige maand aan de Poolse grens een 25-jarige Fransman had aangehouden die met een arsenaal aan wapens naar het Westen wilde reizen. Daarop doorzocht de Franse politie zijn huis in Noord-Frankrijk, waar ook springstof en een T-shirt met het embleem van een extreemrechtse groep werd aangetroffen.

Dreiging

De bekendmaking komt daags na de uitspraken van de Franse president François Hollande. Die vertelde gisteren dat de dreiging reëel is. ,,Die dreiging is er, helaas, voor een lange tijd'', legde het staatshoofd uit op de openbare radio France Inter. ,,Wij moeten dus alle voorzorgen nemen opdat deze Euro 2016 zal slagen.''

In Frankrijk geldt sinds de aanslagen van 13 november de noodtoestand. Volgens Hollande heeft zijn land ,,alle middelen ingezet'' om ,,te slagen'' wat de veiligheid betreft.

Door Redactie AD Foto: Geheime dienst Oekraïne

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.