Toeristenbranche krijgt uitleg verbod innemen paspoort

Gepubliceerd op 8 juni 2016 om 16:02

Minister Ronald Plasterk gaat de toeristenbranche uitleggen dat ze geen paspoort mogen innemen van vakantiegangers. Zo wil hij identiteitsfraude voorkomen.

Naamloos-1463.png

Dat zegt Plasterk (Binnenlandse Zaken) tegen het AD naar aanleiding van een oproep van de ANWB. De toeristenbond vroeg vanochtend om een verbod op het inleveren van het paspoort in hotels, op campings of bij autoverhuurbedrijven. 

Dat verbod is er al, legt Plasterk uit. ,,Het paspoort is officieel van de staat en mag je alleen gebruiken voor identificatie. Je moet hem dus nooit uit handen geven.'' 

Toch vragen bedrijven het paspoort vaak als borg. Vakantiegangers kunnen in dat geval het beste een kopie laten maken, waarop ze het bsn-nummer doorstrepen. Ook moeten ze er een datum opschrijven en waarvoor de kopie wordt gebruikt.

Identiteitsfraude

Plasterk wil graag met de ANWB in gesprek om het probleem van identiteitsfraude met paspoorten aan te pakken. ,,Ik bespreek graag met de ANWB waar het vaakst wordt gevraagd om een paspoort. Dan kunnen we een instructie maken, zodat instellingen weten dat je iemand niet mag vragen om zijn paspoort achter te laten.''

Eerder vandaag riep de ANWB de minister op actie te ondernemen. Ze willen een wettelijk verbod voor het in bewaring nemen van identiteitsdocumenten door particuliere partijen tegen de wil van de eigenaar van de documenten.

Door: Redactie NOS: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.