Ard 'ging te ver' met zijn rode pennetje

Gepubliceerd op 8 juni 2016 om 15:42

De schijnwerpers staan vandaag weer op minister Ard van der Steur die als Kamerlid driftig meeschreef aan een regeringsbrief van partijgenoot Opstelten. ,,Hij is ver, ver buiten zijn boekje gegaan.'' Verslaggever Tobias den Hartog volgt het debat in de Tweede Kamer op de voet.

De oppositiepartijen zijn klaar met het geheugenverlies van de hoofdpersonen in de nasleep van de Teeven-deal. Justitieminister Ard van der Steur en ook premier Mark Rutte zijn hier fel op aangesproken in het zoveelste debat over de gewraakte deal.

Rutte lijkt volgens de SP niet te hebben bijgedragen aan het vinden van de waarheid. Ook andere oppositepartijen willen meer over de rol van de minister-president weten.

Stuitend
Kees Verhoeven (D66) vat de reeds twee jaar durende discussie in enkele steekwoorden samen: ,,Puinhoop, ontluisterend, stuitend, passief, onthutsend, kardinale fouten." De SP denkt dat de samenleving is bedonderd. De ChristenUnie maakt zich ook zorgen over de digitale vergeetachtigheid van de overheid en zegt het gevoel dat de zaak niet klopt nooit is overgegaan.

De VVD, de partij van Van der Steur, probeerde de scherpe kantjes van het debat af te halen. ,,Niemand in dit huis is een heilig boontje. Er zijn gewoon contacten tussen parlement en ministeries, al mogen die nooit zo expliciet zijn als destijds dat van Kamerlid Van der Steur. Maar met elkaar zijn we het landsbestuur en met elkaar moeten we het zien te rooien.''

'Beste bedoelingen'
Met 'de beste bedoelingen' kroop Van der Steur eind mei 2014 achter z'n pc om toenmalig minister Ivo Opstelten te helpen met een brief aan de Tweede Kamer over de veelbesproken Teevendeal. Met de brief moest een streep gezet worden onder de affaire. Van der Steur was ijverig met 18 (!) tekstsuggesties in de conceptbrief die hij van het ministerie kreeg. Met toevoegingen als 'daar komt gedonder van'. Schrappen dus.

Op aandringen van de SP maakte de bewindsman z'n schrijfsels maandag openbaar en werd vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de zogenoemde Teevendeal voor de tweede keer geëist dat hij nu alles vrijgeeft van de correspondentie met het ministerie van destijds. Het gaat daarbij om de dertig conceptversies die er van de brief zouden zijn.

Van der Steur is niet van plan die aan de Kamerleden voor de leggen. De andere versies konden alleen met een zogeheten 'restore' van de mailbox van de toenmalig politiek assistent worden achterhaald. Die herstelprocedure is uitgevoerd, maar heeft niets opgeleverd.

Buiten boekje

Het helpt ook niet dat Van der Steur na zijn vier pagina's tellende brief en kanttekeningen nog eens met z'n adviezen naar het ministerie ging, kort voor het aftreden van Opstelten en Teeven. ,,Hij is ver, ver buiten z'n boekje gegaan'', stelt D66-leider Alexander Pechtold, die uitleg eist in het debat over de Teevendeal vandaag. Zo klinkt ook het oordeel van de SP ('Hij is onbetrouwbaar') en de ChristenUnie ('Ongepast').

Tegelijk zijn er maar weinigen op het Binnenhof met brandschone handen. Ministers stemmen - vaak via hun politiek assistenten - nu eenmaal hun plannetjes en wetsvoorstellen af. Zeker bij coalitiepartijen. ,,Dat is misschien niet zo dualistisch, maar wel snel en efficiënt'', zegt D66'er Boris van der Ham, die het meemaakte onder Balkenende II.

Tegelijk is hij kritisch op Van der Steur. ,,Dat je een Kamerlid met een rood pennetje door de beantwoording van Kamervragen heen laat gaan, gaat te ver. Een minister gaat over zijn eigen beantwoording.''

 

Land van polderen
In het onderzoek 'Hoe vertellen we het de Kamer?' van 2011 erkenden Kamerleden van zowel CDA als PvdA ruiterlijk dat coalitiepartijen meer informatie krijgen toebedeeld dan oppositiepartijen. ,,Indien nodig bel je even met de minister'', aldus CDA'er Wim van de Camp.

Saillant genoeg vond ook huidig CDA-leider Sybrand Buma, nu kritisch op Van der Steur, 'afstemming' met ministers 'buitengewoon effectief'. Dat dat ook allemaal buiten het zicht van publiek en collega's gebeurt, stoort geen van allen. ,,Dit is nu eenmaal een land van polderen'', verklaart Van der Ham.

Van der Steur zelf erkende al ruiterlijk dat hij 'te ver' was gegaan. Bij de VVD belooft men al sinds dit akkefietje niet meer aan brieven van ministers te rommelen. Of alle beterschapsbeloften genoeg zijn, moet blijken in het debat dat - opnieuw- vooral om de fouten van Van der Steur zal draaien. Met eerdere moties van wantrouwen (SP, PVV, PvdD, VNL en 50Plus) en van afkeuring (hele oppositie), wandelt hij op een steeds dunner koord.

Tijdens het debat komen vandaag elf sprekers aan het woord.

Schikking met drugscrimineel Cees H.
De Teevendeal is de schikking die huidig VVD-Kamerlid Fred Teeven als officier van justitie trof met drugscrimineel Cees H. De latere afhandeling van de zaak kostte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zijn baan, net als Teeven, die op dat ministerie inmiddels staatssecretaris was. Ze stapten op toen bonnetjes opdoken die bewezen dat de crimineel 4,7 miljoen gulden aan de deal overhield. Opstelten had een jaar lang volgehouden dat het om 1,2 miljoen gulden ging en dat het bonnetje onvindbaar was. 

Onderzoekscommissie Oosting zag geen bewijzen voor een doofpotaffaire, maar dat kwam ook doordat een belangrijke topambtenaar zich niets meer kon herinneren. De commissie stelde wel dat het een chaos is op het ministerie.

Door: Redactie NOS: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

gaya gjaltema
8 jaar geleden

Wordt het niet tijd dat de "vergeetachtigen "in deze zaak (en meerdere) opgesloten worden in een bijvoorbeeld GGZ inrichting??