Complete raad van toezicht UvA stapt op

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 12:41

UpdateDe raad van toezicht van de UvA is vrijdagmorgen opgestapt. De bestuurlijke chaos raakt nu ook onderwijsminister Jet Bussemaker.

Atzo Nicolaï, leider van de raad van toezicht.

Om elf uur zouden de studenten en medewerkers van de centrale studenten- en ondernemingsraad van de UvA het vertrouwen in de raad van toezicht (rvt) van de universiteit opzeggen. Het zou het zoveelste bewijs zijn dat de gemoederen aan de universiteit, die al ruim een jaar in de greep wordt gehouden door onrust en protest, nog altijd niet zijn bedaard.

Onvrede over herbenoeming
Maar nog voordat ze hun oordeel konden vellen, hield de volledige, zevenkoppige raad van toezicht de eer aan zichzelf. Ze blijven alleen nog aan totdat hun opvolgers zijn gevonden.

Al maanden rommelt het weer aan de UvA. En dit keer worden niet alleen UvA-betrokkenen geraakt, maar reikt de onrust zelfs tot in Den Haag: minister Jet Bussemaker had Atzo Nicolaï herbenoemd als voorzitter van de raad van toezicht, tot groot ongenoegen van de medezeggenschapsraden, en dan vooral van de centrale studentenraad (csr). 

Ingrijpen van een bemiddelaar, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof Peter Ingelse, mocht niet baten.

Nicolaï wordt onder meer verweten onzichtbaar te zijn geweest tijdens de Maagdenhuis­bezetting vorig jaar en bij het vertrek van collegevoorzitter Louise Gunning. Ook deed Nicolaï volgens de csr niets om de enig overgebleven ervaren bestuurder van de UvA, Hans Amman, te behouden. Hij vertrekt op 1 september. Bovendien raadpleegde de raad van toezicht de medezeggenschapsraden nauwelijks bij het benoemen van de nieuwe bestuurders van de UvA, Geert ten Dam als voorzitter en Karen Maex als nieuwe rector magnificus.

Pijnlijk
Juist in de nasleep van de Maagdenhuisbezetting leidt dit tot wrevel: de hoop was dat inspraak van studenten en medewerkers serieus zou worden genomen. Voor Jet Bussemaker is het een pijnlijk hoofdstuk. Haar keuze voor de herbenoeming van Nicolaï houdt rechtstreeks verband met de vertrouwenscrisis.

Toch houdt de PvdA-minister zich vrijdag bij monde van haar woordvoerder op de vlakte. "Ik respecteer het besluit van de raad van toezicht van de UvA en verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen."

Sneer
Het nieuwe college van bestuur, negen dagen geleden aangetreden, valt de crisis erg rauw op het dak. Een kleine sneer kan het bestuur in een reactie dan ook niet nalaten. 'Het college van bestuur zal zich niet laten afleiden van datgene wat wij essentieel vinden voor de komende periode: aandacht voor toegankelijk en intensief onderwijs en sterk onderzoek.'

Het vertrek van de raad van toezicht van de universiteit geeft behalve een crisissituatie ook aan dat de invloed van de medezeggenschapsraden groter is dan waar hun leden regelmatig over klagen. Al is de motivatie voor de toezichthouders misschien eerder het voorkomen van gezichtsverlies dan de erkenning van een probleem.

Overigens krijgt de minister er nu een lastige klus bij: vind maar eens opvolgers voor deze eervol lijkende taak. Het afbreukrisico is wel erg groot.

Door Redactie Het parool: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.