VVD 'pisnijdig' om proef met Airbnb in sociale huurwoning

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 12:49

VVD-kamerlid Roald van der Linde gaat minister Stef Blok vragen een streep te zetten door de voorgenomen proef van De Key met Airbnb in sociale huurwoningen.

VVD 'pisnijdig' om proef met Airbnb in sociale huurwoning

De VVD-woordvoerder Wonen in de Tweede Kamer is 'pisnijdig' op de corporatie en op burgemeester Eberhard van der Laan die dinsdag ook al pleitte voor Airbnb in sociale huurwoningen. "Zijn ze helemaal gek geworden in Amsterdam?"

Van der Linde reageert hiermee op berichtgeving in Het Parool over de proef die De Key gaat doen met Airbnb in sociale huurwoningen. Burgemeester Van der Laan stelde dinsdag ook al dat sociale huurders zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb, omdat zij alleen de lasten en niet de lusten van massatoerisme in de stad ondervinden.

Gevoelige kwestie
Airbnb in sociale woningen is een gevoelige kwestie, omdat de huur kunstmatig laag wordt gehouden met subsidies.

"Ik begrijp niets van de uitspraken van Van der Laan," reageert Van der Linde. "Hoe zouden wij reageren als hij de ambtswoning op Airbnb zet en de opbrengst in zijn zak steekt? Mensen met een sociale huurwoningen kunnen op Airbnb in een maand hun huur voor een jaar terugverdienen. Die verhuizen niet meer. En dat terwijl de wachtlijsten voor sociale woningen alleen maar langer worden. Dit kan ik niet uitleggen aan een politieagent die ook graag in Amsterdam wil wonen." 

De Amsterdamse gemeenteraad voelt ook niets voor Airbnb in sociale huurwoningen en steunen de uitspraken van de burgemeester ook niet.  

Coalitiepartijen VVD, SP en D66 willen dat Van der Laan tekst en uitleg komt geven in de raadscommissie Wonen, in bijzijn van wethouder Laurens Ivens (Wonen), die eigenlijk over dit onderwerp gaat. 

Door Redactie Het parool: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

anton50
8 jaar geleden

" Mensen met een sociale huurwoningen kunnen op Airbnb in een maand hun huur voor een jaar terugverdienen. Die verhuizen niet meer. "

Ga iemand dan verhuizen vanuit een sociale huurwoning naar de andere, om er meteen 100 tot 150 extra huur bij te krijgen in de andere woning?