Komst asielzoekers roept minder geweld op

Gepubliceerd op 11 juni 2016 om 13:49

Een tegenstander van een azc stond gisteren voor de rechter voor het gooien van een brandbom. Maar het asieldebat is wel in rustiger vaarwater gekomen: de stenen vliegen niet meer door de ruiten.

Naamloos-1612.png

Het leven zat Raymond S. (34) uit Enschede flink tegen. Veel privéproblemen. En hij maakte zich ook nog eens zorgen over 'de asielzoekers' die op oudejaarsavond in Duitsland tientallen vrouwen hadden aangerand. Juist zo'n vluchtelingenopvang zou er ook in Enschede komen.

Dus vond Raymond zichzelf opeens met vier vrienden en twee brandbommen terug in zijn schuur en daarna bij de lokale moskee, zo vertelde hij gisteren huilend voor de rechtbank in Almelo. Ze wilden 'de gemeenten schrik aanjagen'. Dan zouden de bestuurders misschien afzien van het asielzoekerscentrum.

Het OM neemt de zaak hoog op: brandstichting met terroristisch oogmerk. Er waren meerdere mensen, waaronder kinderen, in het gebouw. De molotovcocktails raakten de moskee niet, er raakte niemand gewond.

Protestmars
Raymond S. en de andere verdachten zijn bekenden van elkaar uit Enschede. Jeroen B. (34), Danny H. (24) en Marco H. (36), die over een maand moeten voorkomen, speelden een prominente rol in de protesten tegen de komst van een azc in Enschede. Twee weken voordat de brandbom richting de moskee ging, liep Danny H. mee in een protestmars. Hij droeg een sweater met de afkorting DTG erop, van de actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten. Die groep deed mee aan azc-protesten door heel het land. In Enschede werden tijdens de mars niet alleen leuzen tegen het azc, maar ook tegen de islam geroepen, blijkt uit mediaverslagen.

Danny H. zei voor 'geweldloos protest' te zijn, enkele weken later werd hij opgepakt op verdenking van het gooien van een brandbom. Ten tijde van hun arrestatie waren H. en zijn vrienden al wel met ruzie bij DTG vertrokken. Ze stapten over naar de Dutch Self Defense Army (DSDA), een groep die tegen de 'islamisering van Europa' is. Ze wil 'dat Nederland wordt teruggeven aan de Nederlanders'.

Onderzoekers waarschuwen al een tijdje voor de vermenging van anti-azc-protesten met extreemrechtse actiegroepen. ,,Dergelijke groepen gebruiken de vluchtelingendiscussie al enige tijd om zichzelf te kunnen profileren", zegt Cyriel Triesscheijn, directeur van antidiscriminatie-organisatie Radar. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde in maart dat 'de onvrede rond de instroom van asielzoekers een toename van extremisme tot gevolg heeft'.

Maar de afgelopen weken hebben zich niet meer grote incidenten voorgedaan. ,,Het geweld van toen was incidenteel, het blijkt geen trend", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. ,,We merken nu dat er minder incidenten zijn bij discussies over de eventuele komst van een azc."

Excuusbrief
Toch zijn er nog protesten tegen de komst van asielzoekers. Maar bij het protest tegen de komst van drie Eritrese vluchtelingen in een rijtjeshuis in Oss gingen vorige week geen stenen door de ruiten, maar gingen er schalen met baklava en bitterballen rond.

Begin dit jaar zou de situatie nog kunnen escaleren, vreesde cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, zeker als landelijke groepen zich met de discussie zouden gaan bemoeien. ,,Mensen voelden zich niet gehoord, maar de autoriteiten zijn daar beter op gaan inspelen. Debatten en inspraak worden beter georganiseerd. Laten we blij zijn dat er minder incidenten zijn, maar vooral niet denken dat het niet weer kan gebeuren."

De rechtbank besloot gisteren dat Raymond S. voorlopig vast blijft zitten. Raymond zelf heeft veel spijt. Hij heeft vanuit zijn cel een excuusbrief aan de moskee geschreven.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.