Rutte: Totaal, totaal, totaal tegen referenda

Gepubliceerd op 13 juni 2016 om 12:13

Premier Mark Rutte is 'totaal tegen referenda' en al helemaal als die gaan over afspraken tussen meerdere landen.

Naamloos-1660.png

Dat zei de premier vanmorgen in een Ridderzaal vol met EU-lidstaatparlementariërs over het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Rutte sprak over het Nederlandse EU-voorzitterschap dat op zijn einde loopt en beantwoordde vragen. De premier noemde de uitslag van het referendum ,,desastreus'' en zei dat hij ,,totaal, totaal, totaal tegen referenda over multilaterale overeenkomsten'' is.

Volgens Rutte ,,slaat het nergens op'' dat een land zo zijn wil oplegt aan de hele EU. Hij zei dat Nederland het referendum te danken heeft aan de ,,sociaaldemocraten'' van zijn ,,geliefde coalitiepartner'' de PvdA. Of Nederland het verdrag gaat ratificeren, staat volgens Rutte nog niet vast.

 

Voorleggen

Het kabinet wil de uitslag van het referendum eind deze maand met de Europese staats- en regeringsleiders bespreken, liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vorige week aan de Tweede Kamer weten.

Premier Mark Rutte heeft gezegd de grieven van de nee-stemmers bij de Europese collega's te willen aankaarten. Als de gesprekken op niets uitlopen, zal het kabinet het associatieverdrag niet ratificeren, zei de premier in april in de Kamer.

Reactie

Nog voor het zomerreces van de Kamer, dat op 8 juli begint, wil het kabinet met een officiële reactie op de uitslag van het referendum komen. Dat het zo lang duurt, komt onder meer omdat het kabinet wilde wachten tot na het referendum in Groot-Brittannië over het EU-lidmaatschap. Dat vindt op 23 juni plaats. Eind juni eindigt ook het zes maanden durende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

61 procent van de kiezers stemde in april tegen het verdrag. In totaal brachten 4.113.613 stemgerechtigden hun stem uit. Er werden 38.000 ongeldige stemmen uitgebracht. Er waren geen grote afwijkingen in vergelijking met andere verkiezingen.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.