Oud-Kinderombudsman moet aantal thuiszitters terugdringen

Gepubliceerd op 13 juni 2016 om 11:51

Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert heeft een nieuwe functie. Hij gaat in opdracht van het kabinet gemeenten en scholen achter de vodden zitten om het aantal thuiszitters in het onderwijs terug te dringen. Dat zijn kinderen die wel naar school moeten, maar om tal van redenen niet naar school gaan. Dat zijn er naar schatting ongeveer 10.000.

Marc Dullaert

De benoeming van Dullaert is bijzonder, omdat hij in maart na een conflict wegging als Kinderombudsman. Zelf wilde hij blijven, maar Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigerde Dullaerts ambtstermijn te verlengen. Dullaert werd 'te eigenwijs' gevonden. Ook regeringspartij VVD had weinig met hem op. Nu gaat hij VVD-staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker bijstaan bij de oplossing van een hoofdpijndossier op diens ministerie.

In 2020 mag geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszitten, zo heeft Dekker zichzelf tot doel gesteld, maar hij is er nog niet in geslaagd de groep thuiszitters in te perken. Hij hoopt dat dit nu wel gaat lukken, omdat gemeenten en scholen vandaag een pact sluiten waarin staat wie de knoop doorhakt over een plek op een nieuwe school als een kind thuis komt te zitten.

Afspraken

Nu vallen kinderen nog tussen de wal en het schip omdat niemand de eindverantwoordelijkheid heeft. ,,Heldere, regionale afspraken kunnen de toekomst van een kind maken of breken", vindt Dekker. ,,Het is goed dat Dullaert zich daar nu hard voor gaat maken."

Dullaerts nieuwe functie is vanochtend bekend gemaakt op de eerste Thuiszitterstop in Utrecht, waar de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Veiligheid & Justitie samen met gemeenten, onderwijsorganisaties, scholen en leerplichtambtenaren het hardnekkige probleem bespraken. Zo'n bijeenkomst wordt voortaan ieder jaar georganiseerd.

Dullaert is oprichter van KidsRights en werkt ook voor de Verenigde Naties. Voor die organisatie is hij bezig met een campagne om geweld tegen kinderen tegen te gaan.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.