Schiedamse politie zet 'tegenaanval' in op Vermeer en Typhoon

Gepubliceerd op 14 juni 2016 om 23:36

De politie Schiedam gaat in de 'tegenaanval' nadat Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer en rapper Typhoon werden staande gehouden vanwege hun huidskleur. Agenten van het korps laten vandaag in een facebookbericht zien dat ze ook dure wagens met blanke bestuurders van middelbare leeftijd aanhouden. ,,Ook deze dure auto ontkomt niet aan onze patsercontrole'', schreef de Schiedamse politie op Facebook.

Een matgrijze bolide werd aan de kant gezet omdat agenten vermoedden dat er iets niet klopte. ,,De bestuurder (blank, van middelbare leeftijd) vond het overigens heel normaal dat wij ons werk deden'', meldt de politie.

In het kader van deze zogenoemde 'patsercontroles' konden staandehoudingen van onder anderen rapper Typhoon en voetballer Kenneth Vermeer op weinig begrip rekenen.

Dure auto
Vorige week verscheen een filmpje van Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer op sociale media, waar is te zien dat hij staande wordt gehouden vanwege zijn dure auto. Vermeer was daar niet blij mee. ,,De agenten keerden om toen ze Kenneth in zijn auto voorbij zagen rijden. Dit is gewoon etnisch profileren", aldus zijn zaakwaarnemer Winnie Haatrecht eerder.

Rapper Typhoon plaatste eind mei een bericht op sociale media dat hij was staande gehouden door agenten omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vonden. Hij zwengelde een flinke discussie aan in Nederland over 'etnisch profileren'.

Dubbel gevoel
De politie bood excuses aan. ,,De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit'', stond in een verklaring. Justitieminister Ard van der Steur vroeg Typhoon openlijk zelfs om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. Typhoon ging op die uitnodiging in.

Het bericht van de politie Schiedam levert gemengde reacties op. Dat varieert van 'mooi bericht' en 'dubbel gevoel' tot 'Wat wil je nu met dit bericht bereiken? Sympatie voor jullie etnisch profileren? Goed praten wat jullie fout doen?'

Door Redactie AD Foto: ANP/ Politie Schiedam

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.