Te lang in Marokko: sociale huurwoning kwijt

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 11:56

Wie te lang in het buitenland verblijft, kan zijn sociale huurwoning kwijtraken. Het gaat voornamelijk om Marokkaanse ouderen die meer dan zes maanden per jaar in het land van herkomst wonen.

Te lang in Marokko: sociale huurwoning kwijt

Dat meldt Trouw (Blendle). De krant haalt onder woningcorporatie Pré Wonen aan, die een Marokkaans echtpaar uit hun huis wil zetten omdat ze te vaak in Marokko zitten. Bij sociale huur is het de bedoeling dat de woning als 'hoofdverblijf' wordt genoemd.

ONEERLIJK

Het verschilt per woningcorporatie wat dat precies inhoudt, maar vaak komt het er op neer dat je meer dan zes maanden per jaar in het huis woont. Maar Marokkaanse ouderen verblijven steeds vaker maandenlang in Marokko. De vliegtickets zijn de afgelopen tijd veel goedkoper geworden, en ze zijn in Nederland vaak met pensioen.

Maar dat is oneerlijk voor wie jarenlang op de wachtlijst staat, zo stelt Pré Wonen. „Het is oneerlijk om een huis bezet te houden terwijl je er nooit bent", stelt Mara Lindenbergh van de woningcorporatie in Trouw. „Mensen staan jaren op de wachtlijst. Als zij dan zien dat huizen gewoon leegstaan, ja, dat steekt."

RECHTBANK

Bij Pré Wonen werden vorig jaar drie mensen uitgezet omdat ze te lang in het buitenland verbleven. Ook andere corporaties zeggen een paar keer per jaar bewoners om die reden uit te zetten.

Overigens blokkeert de rechtbank de uitzettingen zo nu en dan, bijvoorbeeld omdat de woningcorporaties niet hard kunnen maken dat bewoners daadwerkelijk het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijven.

Door Redactie Metro: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.