Onderzoek handelen Kamerlid Öztürk

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 16:19

HEEL - De Limburgse zorginstelling Daelzicht stelt een integriteitsonderzoek in naar een deal die in 2011 werd gemaakt met Denk-Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk, die toen nog zakenman en PvdA’er in de Roermondse gemeenteraad was.

Oprichter van DENK vermoedelijk oplichter

Aantijgingen dag na kritisch filmpje over media

Reden voor het onderzoek is het feit dat Selçuk Öztürk destijds een zorgcomplex voor een opvallend lage prijs heeft kunnen kopen. Daarnaast zou het College Sanering Zorginstelling, dat toezicht houdt op vastgoedtransacties in de zorg, onjuist en onvolledig zijn geïnformeerd.

De deal van Öztürk is één van de punten van aandacht in een breder onderzoek naar onder meer vriendjespolitiek door het interim-bestuur bij Daelzicht.

Vriendjespolitiek

Daelzicht is een instelling met een omzet van 89 miljoen euro en verzorgt en begeleidt zo’n tweeduizend gehandicapten. Vorige maand trad er een tijdelijk bestuur aan om orde op zaken te stellen. Het vorige bestuur stapte op na beschuldigingen van vriendjespolitiek. „We nemen meerdere zaken onder de loep en de deal met Selçuk Öztürk is er één van. Inhoudelijk ga ik er nog niet op in”, aldus een woordvoerster van het interimbestuur van Daelzicht.

Van zorginstelling Reinaerde uit Utrecht zou de politicus daarnaast in 2007 een opdracht hebben gekregen marktonderzoek te doen. Met een medewerker van de instelling zou Öztürk hebben afgesproken de opbrengst van de opdracht van 15.000 euro te verdelen. Reinaerde beraadt zich nog op een onderzoek.

Video

De aantijgingen komen een dag nadat Denk met een opvallend filmpje naar buiten kwam, waarin de Nederlandse media er flink van langs krijgen. In de video die de Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, met hun aspirant-collega’s Sylvana Simons en Farid Azarkan op hun Facebookpagina plaatsten, zetten ze journalisten weg als „poortwachters voor de gevestigde orde”, terwijl een onheilspellend muziekje op de achtergrond klinkt.

Opvallend in het filmpje is de bewering dat de journalist ’zich als een rechercheur gedraagt en gaat graven in het verleden’ en ’zich als Openbaar Ministerie gedraagt en als het ware een strafeis gaat opstellen’ en ’zich als een rechter het vonnis velt en iemand monddood maakt’. Toen het filmpje dinsdag op internet verscheen, was Öztürk op de hoogte van journalistiek onderzoek naar zijn integriteit.

’Lachwekkend’

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) veegt de vloer aan met de video van Denk. Hij verwijst de suggesties rechtstreeks naar het land der fabelen. „Iedere politicus leest wel eens iets onaardigs over zichzelf in de krant. Maar om nu te beweren dat het allemaal één groot complot is, vind ik ronduit lachwekkend”, zegt de staatssecretaris. „We hebben in Nederland een vrije en gevarieerde pers. Dat is iets om trots op te zijn.”

Selçuk Öztürk en Denk weigeren vooralsnog te reageren op de kwestie.

Door redactie Telegraaf: Foto: wel.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.