’Vrouw stond voor het raam te gillen’

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 18:13

HELLEVOETSLUIS - Dat de 84-jarige Bram en Lucia Lampers uit Hellevoetsluis de felle brand in hun woning aan de Gruttostraat niet hebben overleefd, is het gevolg van verschillende omstandigheden.

Reconstructie legt gruwelijke details fatale brand Hellevoetsluis bloot


Lucia en Bram Lampers (84)

De brand werd onder andere laat gemeld, verspreidde zich extreem snel door de woning en brandweerlieden misten de melding. Bovendien lijkt er sprake te zijn van brandstichting: de politie hield al een verdachte aan.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond komt woensdag met een uitgebreid rapport over de extreem felle brand van 20 mei, die het bejaarde echtpaar doodde en hun woning volledig in de as legde. Daarin valt onder andere te lezen dat drie brandweerlieden de melding op hun pieper hebben gemist.

Eerste melding

Zo blijkt dat de beroepschauffeur die op die bewuste nacht dienst had, zijn alarmontvanger niet in zijn kamer had. Die lag nog in de oplader en hij had er niet aan gedacht het apparaat er weer uit te halen. Twee bevelvoerders hebben aangegeven dat zij de eerste melding van de brand hebben gemist. De reden daarvoor is niet achterhaald. Bij de tweede melding zijn zij uitgerukt naar de Gruttostraat. Eén bevelvoerder was in de veronderstelling dat een andere ploeg dienst had, zo meldt het rapport.

Door het missen van het signaal liep de aanrijtijd van het Snelle Interventie Voertuig (SIV) uit. Die mag maximaal zes minuten zijn, maar was acht minuten en 14 seconden. De bluswagen was ruim zes minuten te laat en het laddervoertuig vier minuten en 21 seconden.

Een snellere reactie van de brandweer had overigens niet geleid tot het redden van het bejaarde koppel, zo luidt het rapport. Daar spelen meerdere oorzaken in mee. Hieronder een reconstructie:

Vlammen

Buurtbewoners melden de brand op het moment dat deze al zeer heftig is. Buren zien vlammen uit de voordeur komen en dikke, zwarte rook ontsnapt uit het raam op de eerste verdieping.

 

 De buurvrouw belt 112 en de buurman maakt contact met bewoonster Lucia (84), die gillend bij het slaapkamerraam staat. Hij zegt haar uit het raam te springen, maar zij geeft aan dat het raamkozijn te hoog en te smal is. De buurman probeert via de tuin in het huis te komen, maar de hitte van de brand maakt dit onmogelijk. Hij probeert daarna het raam in te gooien met bloempotten. Dat lukt na vier of vijf keer gooien, maar intussen krijgt hij geen contact meer met de bejaarde vrouw.

Bij aankomst van de brandweer is al snel duidelijk dat er geen mensen naar binnen kunnen door de intense hitte van de uitslaande brand en de felle vlammen. Bij de deur zijn blauwe vlammen te zien, die erop duiden dat ook de gastoevoerleiding in de meterkast bij de brand betrokken is geraakt. Onder andere de zeer brandbare materialen in het huis hebben eraan bijgedragen dat de vlammen zich razendsnel hebben verspreid.

Opzet

Bovendien lijkt er opzet in het spel. In het onderzoek naar de fatale brand heeft de politie begin juni een verdachte opgepakt. Het gaat om een 47-jarige man uit Spijkenisse die wordt verdacht van een reeks brandstichtingen en pogingen daartoe. Mogelijk is de gearresteerde Spijkenisser de stalker van een zoon van het echtpaar. Lino Lampers die ook in Hellevoetsluis woont, was volgens zijn vrienden al geruime tijd het slachtoffer van ernstige bedreigingen én brandstichting. Iemand propte eerder bijvoorbeeld een brandende doek door zijn brievenbus, later brandde zijn schuurtje uit.

Door redactie Telegraaf:  ANP + eigen foto/ Lucia en Bram Lampers (84)/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.