Toch uitvaartverzekering voor ernstig zieke Bo (9)

Gepubliceerd op 21 juni 2016 om 09:01

Elk kind moet met de ouders kunnen worden meeverzekerd voor een uitvaart, ook al is het kind ernstig ziek. Dat uitgangspunt wil verzekeraar Ardanta in het vervolg hanteren. Ardanta lijkt daarmee een knieval te maken voor Bo, die leukemie heeft en aanvankelijk een uitvaartverzekering werd geweigerd.

Laura Prins en haar dochter Bo

Ardanta weigerde eerder een onverhoopte uitvaart van het 9-jarige meisje uit Zeewolde te verzekeren.

Tot nog toe konden alleen kinderen tot 30 dagen na de geboorte worden meeverzekerd, ongeacht hun gezondheid. Volgens directeur Guido Horst wordt dat vanaf 1 juli anders. Ardanta zal niet meer naar de gezondheid van kinderen vragen, ongeacht hun leeftijd. Als meeverzekerde kinderen 18 worden, zal Ardanta bovendien een eigen polis aanbieden, zonder naar de gezondheid te vragen.

Actie

De koerswijziging is het gevolg van een actie van moeder Laura Prins die geen verzekering kreeg voor haar ernstig zieke dochter. De afwijzingsbrief postte Prins op Facebook. ,, De eerste confrontatie dat het gewone leven definitief niet meer geldt als je te maken krijgt met kinderkanker. Een afwijzing voor een uitvaartverzekering. En dan ben je 9 jaar", zette de moeder uit Zeewolde op het sociale medium. Het bericht werd tienduizenden keren gedeeld en het verhaal ging rond op diverse media.

Vader Peter Prins zegt dat de intentie die Ardanta nu uitspreekt 'natuurlijk prachtig is'. Verder is hij met het onderwerp 'wel klaar' omdat alle aandacht moet uitgaan naar Bo en de strijd die zij nu tegen de ziekte voert. Ze heeft een periode van twee jaar van behandeling voor de boeg. Hij vertelt hoe blij het gezin zal zijn als ze die tijd achter zich hebben.

Bewustwording
De kans dat Bo de ziekte overleeft is groot, vertelde haar moeder twee weken geleden. De uitvaartverzekering lijkt de 9-jarige gelukkig niet snel nodig te hebben. Moeder Laura zette het bericht vooral online om bewustwording te kweken. ,,Mijn dochter heeft leukemie. Vijftig jaar geleden ging je daaraan dood, maar gelukkig kan het nu met succes behandeld worden. De overlevingskans is 85 procent. Mijn dochter kan 90 worden, net als elk ander kind. Maar feitelijk geeft de brief aan dat je voor verzekeraars afgeschreven bent. Dus wat gaat er gebeuren als Bo later een levensverzekering wil, een hypotheek, een lening voor een bedrijf. Je bent al geconfronteerd met een ziekte die zeer veel impact heeft, maar vervolgens achtervolgt je dat op deze manier je hele leven.''

Mijn dochter kan 90 worden, net als elk ander kind. Maar feitelijk geeft de brief aan dat je voor verzekeraars afgeschreven bent.

Discriminatie
,,Hoe zijn we in een dergelijke maatschappij beland? Dat je een brandend huis niet tegen brand kunt verzekeren snap ik. Mijn kind is ziek, maar zeker niet doodziek. Het gaat juist heel goed met haar. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over discriminatie. Dit voelt voor mij ook zo. En het bittere is: Bo's overgrootouders, grootouders en moeder zijn allemaal verzekerd bij Ardanta. En zij krijgt een afwijzing. Waarin haar naam nog verkeerd gespeld wordt ook."

Anita Wassink, woordvoerder van Ardanta, stelde twee weken geleden op de hoogte te zijn van de kwestie. ,,Hoe verdrietig het in dit geval misschien is, er zijn regels voor de acceptatie bij een uitvaartverzekering. De medische verklaring kan ertoe leiden dat voor verzekerden met een hogere kans op eerder overlijden, een premieverhoging toegepast wordt of een verzekering wordt geweigerd. Dat wordt bepaald door een medisch adviseur. We maken op deze regel geen uitzondering. Overigens doen wij dat niet alleen, dat geldt voor alle verzekeraars.'' Inmiddels lijkt de verzekeraar dus toch gezwicht.

 Door Redactie AD Foto: Laura Prins en haar dochter Bo © Facebook/Laura Prins

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.