OM liet na doodrijder Zelhem te laten opnemen

Gepubliceerd op 21 juni 2016 om 08:48

Het Openbaar Ministerie had Rémon W. gedwongen kunnen laten opnemen in een kliniek, maar deed dat bewust niet. Een dag nadat alarm werd geslagen over zijn psychische toestand, sloeg W. op de vlucht en reed hij kleuter Lennart dood.

Naamloos2-83.png

Het OM bevestigt dat een gedwongen opname op 16 juni, een dag vóór de fatale aanrijding, serieus is overwogen. In dat geval was er geen rechterlijke machtiging nodig en was het aan de burgemeester om W. meteen in een psychiatrische kliniek onder te brengen.

,,Wij hebben geen verzoek gehad voor een gedwongen opname", erkent een woordvoerder van burgemeester Annemieke Traag van Doetinchem, waar W. woont.

Rapport reclassering
W. was nog maar een week op vrije voeten, toen de reclassering constateerde dat het slecht ging. ,,Hij is niet sterk en stabiel genoeg voor het leven buiten'', rapporteerde de reclassering afgelopen donderdag aan het OM.

,,Wij hebben diezelfde dag besloten een vordering bij de rechtbank in te dienen", zegt Tineke Zwart, woordvoerder van het OM Oost-Nederland. Daarin stond dat W. naar een psychiatrische kliniek moest. Probleem is dat de rechter zich daar eerst over moest buigen, wat nog enkele dagen tot een week zou duren. In die tijd kon W. gewoon zijn gang gaan. Afgelopen vrijdag bedreigde W. de psycholoog die bij hem thuis op bezoek was. Hij stal zijn auto en ramde even later een gezin uit Stolwijk. De vierjarige Lennart kwam daarbij om het leven.

Niet eerder
Waarom liet het OM een dag eerder W. niet gedwongen opnemen via de burgemeester? ,,Ik kan dat niet zeggen", aldus OM-woordvoerder Zwart. ,,Die informatie is privacygevoelig."

W. belandde in oktober vorig jaar in de cel, nadat hij de ex-man van zijn zus had bedreigd en zijn vader had mishandeld. Op 6 juni besloot de rechtbank het voorarrest te schorsen. Hij moest zich wel aan voorwaarden houden, zoals het slikken van medicijnen en contact houden met de reclassering.

Medicijnen
De reclassering gaf een negatief advies over de vrijlating. ,,Maar dat adviesrapport was geschreven in maart", zegt persrechter Marieke Post. ,,Daarna was hij weer medicijnen gaan slikken, waardoor zijn situatie aanzienlijk verbeterd was." Volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers kon de rechter weinig anders dan de voorlopige hechtenis opschorten. ,,Het voorarrest dreigde langer te worden dan de straf die kon worden opgelegd."

Toch kan Monique van der Sandt, de moeder van W., geen begrip opbrengen voor de vrijlating. Zij maakte zich grote zorgen. Zo waren het gas en water in de flat van W. afgesloten: een probleem dat W. niet zelf kon oplossen. De politie in Doetinchem wist van de terugkeer van W., maar hij zorgde in de buurt niet voor problemen.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.