Holleeder heeft nieuwe advocaten

Gepubliceerd op 21 juni 2016 om 11:28

Topcrimineel Willem Holleeder heeft een nieuwe advocaat. Of beter: twee, het duo Sander Janssen en Robert Malewicz gaan 'De Neus' vanaf nu bijstaan.

Naamloos2-92.png

Janssen maakte naam als advocaat van Jesse R., de hitman in het grote Liquidatieproces.

Malewicz is bekend van de recente zaak rond Aydin C., die 34 meisjes zou hebben aangerand en afgeperst via de webcam. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord en pleegde zelfmoord.

Holleeder zat dringend verlegen om nieuwe raadsmannen, nadat advocaat Stijn Franken in mei de verdediging neerlegde. Hij deed dat op advies van de Orde van Advocaten, omdat Franken ook een tijdje advocaat is geweest van de ex van Holleeder. Hierdoor lag belangenverstrengeling op de loer.

1000 ordners

Janssen en Malewicz wacht geen gemakkelijke taak. Al was het maar vanwege de omvang van het dossier dat Holleeder met zich meebrengt: zeker 1000 ordners.

Daarnaast is de Heineken-ontvoerder ook qua persoonlijkheid niet de gemakkelijkste. Justitie heeft altijd het idee gehad dat hij zijn oude advocaat Bram Moszkowicz zo onder druk zette, dat Holleeder diens kantoor als het zijne gebruikte.

Waslijst aan aanklachten

Grootste uitdaging voor Holleeders nieuwe verdedigers is natuurlijk de waslijst aan aanklachten. Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe.

Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002. Inmiddels getuigen in die zaak getuigen onder meer zijn zussen en ex-vrouw tegen hem.

Advocaat Janssen brengt daarbij bijzondere kennis met zich mee. Hij promoveerde op het onderwerp van kroongetuigen in strafprocessen. Dat is geen overbodige bagage, want tegen Holleeder werkt justitie met crimineel Fred Ros als speciale getuige.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.