Holleeder voor de rechter

Gepubliceerd op 23 juni 2016 om 11:43

Topcrimineel Willem Holleeder stond vandaag opnieuw voor de rechter. De 58-jarige Amsterdammer wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moorden op Houtman, Mieremet, Van der Bijl, Van Hout, Ter Haak en Endstra. Hij werd voor het eerst verdedigd door zijn twee nieuwe advocaten, Sander Janssen en Robert Malewicz

De aanklagers in de strafzaak vrezen ook vertraging in het proces vanwege de positie van Janssen en Malewicz. Zij drongen er bij de advocaten op aan de deken van de Orde van Advocaten te vragen om de verdediging van Holleeder op zich te nemen. Jansse en Malewicz nemen het verzoek in beraad.

Volgens Janssen hebben Malewicz en hij de gang naar de deken wel overwogen, maar zagen zij geen ,,toegevoegde waarde" in die stap. Hij zei de zaak ook uitgebreid met zowel Holleeder als R. te hebben besproken. ,,Maar als het OM het graag wil, dan nemen wij dat zeer ter harte."

Ontspannen
Holleeder maakt een ontspannen indruk tijdens de zitting. Na een korte schorsing neemt hij het woord en beschuldigt zijn zussen van het 'spelen van spelletjes'. Daardoor zou het de rechtszaak zijn vertraagd. ,,Astrid weet als advocaat hoe ze het spelletje moet spelen", aldus Holleeder. 

Daarna komt Peter R. de Vries onder vuur. ,,Ik ken Peter al dertig jaar. Ik vind dat hij mij met de beschuldigingen van mijn zussen had kunnen contronteren", zegt Holleeder. Ook geeft hij aan boos te zijn over de ,,leugens" van zijn zussen en de Vries. ,,Het wordt tijd dat de dames vragen gaan beantwoorden."

Een uur na aanvang sluit de rechter de pro forma zitting. Op 2 september gaat de zitting verder. 

Nieuwe advocaten
Dinsdag maakte Holleeder bekend twee nieuwe raadsmannen te hebben, nadat advocaat Stijn Franken in mei de verdediging neerlegde. Hij deed dat op advies van de Orde van Advocaten, omdat Franken ook een tijdje advocaat is geweest van de ex van Holleeder. Hierdoor lag belangenverstrengeling op de loer.

Janssen maakte naam als advocaat van Jesse R., de hitman in het grote Liquidatieproces. Malewicz is bekend van de recente zaak rond Aydin C., die 34 meisjes zou hebben aangerand en afgeperst via de webcam. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord en pleegde zelfmoord. Het OM maakt zich zorgen omdat Holleeder en Jesse R. elkaar zouden kennen.

Liquidaties
Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002. Inmiddels getuigen in die zaak getuigen onder meer zijnzussen en ex-vrouw tegen hem.

Advocaat Janssen brengt daarbij bijzondere kennis met zich mee. Hij promoveerde op het onderwerp van kroongetuigen in strafprocessen. Dat is geen overbodige bagage, want tegen Holleeder werkt justitie met crimineel Fred Ros als speciale getuige.

 

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.