Sociale advocaten moeten praktijk opdoeken

Gepubliceerd op 23 juni 2016 om 11:53

Nu het kabinet fors wil snijden in de rechtsbijstand, zegt bijna de helft van de sociale advocaten hun praktijk op te doeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) dat vandaag wordt gepresenteerd.

Door bezuinigingen moeten sociale advocaten hun praktijk opdoeken

Nu nog betaalt de overheid (deels) de inzet van advocaten, als burgers dit niet kunnen betalen. Het gaat om strafzaken, asielzaken, maar ook om rechtszaken rond huurconflicten, scheidingen of arbeidsruzies. Volgens het kabinet kan het budget hiervoor meer dan worden gehalveerd, waardoor er zo'n 85 miljoen zou worden bespaard. 

Specialisten
De Orde van Advocaten waarschuwt echter dat veel advocaten hun praktijk dan opdoeken waardoor er te weinig specialisten overblijven. Uit een enquête van de NOvA onder nagenoeg 1600 advocaten blijkt dat bijna de helft van hen, 45 procent, zegt dat zij stoppen met hun zaak als het plan doorgaat.

81 procent geeft aan helemaal te zijn gericht op dit soort zaken en dus zien zij 'geen of beperkte mogelijkheden' andere inkomsten te vinden. Het personeel dat zij in dienst hebben, wordt sowieso de laan uit gestuurd. 

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.