Cameron treedt af

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 10:12

LONDEN - Premier David Cameron treedt terug als premier. Hij neemt de persoonlijke consequenties voor de keuze van de Britten voor een Brexit

Hij denkt dat regering een leider nodig heeft die het mandaat van het volk heeft om de onderhandelingen over de precieze vorm van de Brexit te voeren met de rest van de Europese leiders.

De zoektocht naar een opvolger gaat nu beginnen. Pas als die is gevonden zullen de onderhandelingen over een vertrek uit de Europese Unie zullen beginnen. Cameron verwacht dat die leider in oktober gevonden zal zijn. Pas op dat moment zal de Britse regering gebruik maken van de mogelijkheid om zich terug te trekken uit de EU.

Cameron zegt trots te zijn op zijn tijd als premier. Hij gaf leiding aan een coalitieregering die de economische recessie het hoofd bood. Hij zegt ook dat de beslissing om een referendum over de Britse toekomst in Europa te houden de juiste was. „We moeten er trots op zijn dat we de stem van het volk vertrouwen.”

Een groot deel van de Conservatieve fractie drukte Cameron afgelopen nacht op het hart om aan te blijven als premier, wat de uitkomst van het referendum ook mocht zijn. Maar volgens Cameron is hij niet de kapitein die het Britse schip richting de nieuwe relatie met Europa kan leiden. Tot het moment dat een nieuwe leider is gevonden zal hij er alles aan doen om 'het schip te stabiliseren'.

De strijd om de opvolging barst nu los. Conservatieve leden van het Lagerhuis kiezen twee kandidaten. De leden van de partij kunnen uit deze twee kandidaten kiezen.

De Londense burgemeester Boris Johnson is op dit moment de meest waarschijnlijke opvolger. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gooit ook hoge ogen. Zij heeft echter gestreden voor een behoud van het lidmaatschap van de EU. Dat gebeurde echter erg op de achtergrond.

Door redactie Telegraaf: Foto: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.