Exit voor de Britten: wat betekent dat?

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 08:59

Het is Exit voor de Britten. De eurosceptici hebben het referendum in Groot-Brittannië gewonnen, wat betekent dat het land uit de EU zal stappen. Maar hoe gaat dat verlopen?

b8dc7000b28894f3b727cbd0d90e2cfa-1466744637-2.jpg

De uitslag is duidelijk: 52 procent van de Britten wil uit de eurozone stappen. Officieel gaat het hier om een raadgevend referendum, maar premier Cameron kan niet anders dan de wens van zijn volk respecteren. Dit betekent niet dat Groot-Brittannië à la minute uit de eurozone stapt, daar gaan zeker nog twee moeilijke jaren overheen.

ARTIKEL 50

Sinds het verdrag van Lissabon is ondertekend, is er een nieuw artikel in het verdrag van de EU, genaamd artikel 50. In dit artikel staat feitelijk dat het mogelijk wordt een land zelf te laten bepalen wanneer het zich uit de Europese Unie wil terugtrekken. Een land moet een brief sturen naar de Europese Raad, waarin het te kennen geeft de EU te willen verlaten. Dit is een simpele stap, maar daarmee is de kous nog niet af.

Verschillende EU-landen hebben namelijk al aangegeven keihard de onderhandelingen met Groot-Brittannië in te gaan. Dat is niet vreemd, want er moet een akkoord komen over de voorwaarden van de terugtrekking. Dit kan je vergelijken met een scheiding: de ‘inboedel’ wordt verdeeld, er wordt afgesproken wie wat betaalt en hoe de betrekkingen na de exit zijn. Ook gaat Groot-Brittannië met landen uit de rest van de wereld om de tafel, omdat alle EU-handelsverdragen niet meer gelden na een exit.

GEVOLGEN

Wanneer de EU en Groot-Brittannië een overeenkomst hebben bereikt, moet de EU over het akkoord stemmen. Minstens 55 procent van de lidstaten in de Raad moet het akkoord goedkeuren. Voorwaarde is wel dat minstens 65 procent van de bevolking van deze lidstaten echt in de EU woont.

De verwachting is dat het Groot-Brittannië twee jaar kost om uit de EU te vertrekken. Dat wil zeggen, als ze meteen het proces meteen in gang zetten. Het zou Groot-Brittannië namelijk niet slecht uitkomen om het versturen van de Brexit-brief nog even uit te stellen om de breuk voor te bereiden, maar de verwachting is dat de EU de Britten flink onder druk zal zetten om snel te handelen.

Het is lastig in te schatten wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn. Natuurlijk doet de EU graag alsof het Groot-Brittannië niet nodig heeft, maar feit is wel dat er een grote speler uit de unie vertrekt. Het zal nog moeten blijken welke gevolgen het zal hebben voor de EU. Op politiek gebied zal er niet heel veel veranderen, de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië zal blijven, al moet er wat irritatie uit de lucht. Op financieel gebied zullen er onzekere tijden aanbreken voor de Britten, allereerst te zien op de beurs. De waarde van de pond maakt vrijdagochtend een vrije val en staat op het laagste niveau in 30 jaar.

Door Redactie Metro: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.