Gepeste docente die zelfmoord pleegde door school niet serieus genomen

Gepubliceerd op 26 juni 2016 om 09:35

De school in Maastricht waarvan een docente vorig jaar zelfmoord pleegde, heeft te weinig gedaan aan de 'slechte werksfeer'. De 51-jarige biologielerares liet in een afscheidsbrief weten dat het gepest van haar collega's de aanleiding was voor haar wanhoopsdaad.

Gepeste docente die zelfmoord pleegde door school niet serieus genomen

Een commissie heeft nu onderzocht wat er misging op het Sint Maartenscollege. LVO, de scholenkoepel die verantwoordelijk is, heeft de klachten van docente Caroline 'niet tijdig en adequaat opgepakt en onderzocht'. Dat schrijft De Limburger.

Onvoldoende alert

De leiding van het Sint Maartenscollege was 'onvoldoende alert op mogelijk pestgedrag', laat de commissie weten. "Als een werknemer aangeeft gepest te worden, is het van belang dat de leidinggevende naar oplossingen zoekt."

Caroline had in 2013 een klacht ingediend over het gepest. Maar die was niet gegrond, vond de klachtencommissie. Nu zeggen de onderzoekers dat de docenten biologie veel over elkaar praatten, maar 'niet meer met elkaar'.
Vergaderingen plotseling afgelast

Door groepsvorming voelden sommigen zich buitengesloten. Collega's organiseerden vergaderingen op dagen waarop Caroline er niet bij kon zijn. Als ze wél kon, werden bijeenkomsten verzet of afgelast.

In die 'weinig veilige werkomgeving' meldde Caroline zich in 2012 ziek. In een brief die haar man vorig jaar doorspeelde aan De Limburger, beschrijft ze hoe de school de pesters de hand boven het hoofd hield, terwijl ze zelf steeds dieper in de put raakte.

Antipestprotocol

De scholenkoepel heeft intussen een antipestprotocol voor medewerkers in werking gesteld. Ook wordt op de 21 aangesloten scholen voor voortgezet onderwijs voortaan gekeken hoe het personeel zich voelt.

Door redactie RTL Nieuws  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.