Labour in crisis om Brexit: Corbyn zwaar onder vuur

Gepubliceerd op 26 juni 2016 om 11:30

De uitslag van het Brexit-referendum heeft de Labour-partij (de Britse PvdA) in een zware politieke crisis gestort.

Labour in crisis om Brexit: Corbyn zwaar onder vuur

De helft van de top van de partij zou van plan zijn om op te stappen. Dit moet partijleider Jeremy Corbyn zo erg onder druk zetten dat hij zelf de handdoek in de ring gooit.

Labour heeft campagne gevoerd tegen een Brexit. De uitslag van het referendum is hard aangekomen bij de partij. Partijleider Corbyn ligt nu onder vuur omdat hij zich veel te weinig zou hebben ingespannen tijdens de campagne.
Stroomversnelling

Gisteravond is de crisis binnen de partij in een stroomversnelling geraakt. Buitenlandwoordvoerder Hilary Benn heeft volgens de BBC Corbyn opgebeld om het vertrouwen in hem op te zeggen. Een paar uur later zou Corbyn al hebben teruggeslagen: Benn is uit het schaduwkabinet gezet. Maar daarmee heeft Corbyn zijn kritische partijgenoten nog niet knock-out geslagen, blijkt nu.
Helft partijtop

Heidi Alexander, de gezondheidswoordvoerder, heeft volgens de BBC inmiddels al aangekondigd dat ze met een 'zwaar gemoed' gaat aftreden. En daar blijft het niet bij. De omroep meldt dat de helft van het schaduwkabinet wil opstappen om Corbyn te dwingen zijn functie neer te leggen.

Corbyn is pas sinds september aan de macht in de partij. Labour koos toen voor de 'meest controversiële leider ooit'. Corbyn is uitgesproken links. Zo wil hij energieleveranciers en de Britse spoorwegen nationaliseren en pleit hij voor veel overheidsbemoeienis met de Britse gezondheidszorg. Binnen de Labourpartij was hij niet onomstreden. In 18 jaar tijd stemde hij meer dan 500 keer tegen de lijn van zijn eigen partij.

Door redactie RTL Nieuws  Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.