'De J. vermoedt dat ontvoerders achter moord Everink zitten'

Gepubliceerd op 27 juni 2016 om 13:30

enniscoach Mark de J. staat vandaag voor de rechter in Utrecht voor de moord op Koen Everink.

Zijn advocaat en familie bestrijden dat er veel bewijs is tegen hem. Justitie stelt dat er bloed van Everink is gevonden in de auto van Mark de J. ,,De politie lijdt aan tunnelvisie'', zegt zijn vader. Verslaggever Victor Schildkamp is aanwezig en twittert live mee.

Mark de J. is aanwezig bij de zitting. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 3 op 4 maart Everink in diens huis in Bilthoven te hebben doodgestoken. Ook zou hij volgens justitie een horloge en telefoon van Everink hebben gestolen. 

De voormalig tenniscoach van Robin Haase heeft tegenover de politie verklaard dat hij op 3 maart, na een avondje voetbal kijken, bij Everink buiten in de Hoflaan in Bilthoven door een groep mannen werd ontvoerd in zijn eigen auto. De aanwezigheid van bloed in zijn auto zou daar volgens zijn advocaat een aanwijzining voor zijn. Justitie stelt echter dat er bloed van Everink in de auto van de J. is gevonden. De J. denkt dat zijn ontvoerders achter de moord op Everink zitten.

Ook het eerdergenoemde horloge zou door de ontvoerders in de auto zijn gelegd. Dit horloge werd later bij de zus van de J. gevonden, waardoor zij verdacht wordt van heling. Volgens de Officier van Justitie geldt het horloge dan ook als een belangrijk bewijsstuk.

Justitie gelooft echter weinig van het verhaal van de J. en ziet een motief in de flinke geldschuld die De J. had bij de in de reiswereld rijk geworden Everink. De J's schuld bij Everink ontstond vanaf oktober 2015, toen beiden samen regelmatig gingen gokken.

Dochter
Ook het dochtertje van Everink komt aan bod. De advocaat spreekt namens het 6-jarige meisje dat inmiddels in therapie zit. Dit zou op latere leeftijd kunnen helpen bij de verwerking van de gebeurtenis. 

Telefoon
De advocaat van De J., Pieter Hoogendam, zegt dat het onderzoek tot nu toe niet objectief is verlopen. ,,Het lijkt dat andere scenario's niet worden onderzocht." Volgens hem had Everink allerlei relationele problemen; de moordenaar zou dan ook in die hoek gezocht moeten worden. 

Volgens Hoogendam zijn wel degelijk er aanwijzingen dat De J. is ontvoerd. ,,Maar waarom zitten die dan niet in het dossier", vraagt hij de rechter. Ook wil de advocaat een onderzoek laten starten naar de verdwenen telefoon van Everink. Locatiegegevens op zijn iPhone zouden kunnen helpen bij het opsporen van de dader. De telefoon is nog altijd spoorloos.

De gokschuld van De J. zet de politie op het verkeerde been, meent Hoogendam. ,,Het nog af te betalen geld, nog 20.000 euro, zou hij vanaf april maandelijks in bedragen van zo'n 1600 euro terugbetalen", zegt hij. ,,Mark kon dat met zijn salaris prima betalen."

'Tunnelvisie'
Eerder zei de vader van De J. ook al dat er van alles mis is het het politieonderzoek. Volgens hem wordt er 'totaal niet geluisterd naar zijn versie van wat er is gebeurd.' De politie zou lijden aan tunnelvisie. ,,Vanaf het begin af aan is het vizier op Mark gericht. Misleiding, verdraaiing van feiten, intimidatie, alles wordt gebruikt om Mark als schuldige aan te wijzen. Er wordt totaal niet gekeken naar het verhaal van Mark over wat er die avond is gebeurd. De rechtsstaat laat zich van zijn slechtste kant zien.''

 

e zaak komt vandaag nog niet inhoudelijk aan de orde, maar draait om verlenging van De J.'s voorarrest. Straks zal De J. zelf nog het woord voeren. Bij de zitting is ook de familie van Everink aanwezig, waaronder zijn broer Bastiaan.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.