'Deze man heeft zich 10 dagen laten fêteren'

Gepubliceerd op 1 juli 2016 om 08:50

Frank Giltay, de 'zonnekoning' van de ondernemingsraad van de politie, reisde begin mei naar Curaçao. Tien dagen lang genoot hij van zon, zee en strand. Op kosten van de belastingbetaler.

Frank Giltay en zijn vrouw Brenda.

'Wat heb ik genoten en wat is het toch een fantastisch eiland', schrijft Brenda Giltay eind mei in het Almeerse magazine Beauty036. 'De drie kilo's, die ik met veel moeite kwijt was, zaten er echter alweer snel aan. Maar mijn nieuwe bikini's pasten geweldig en mijn pareo's boden een glamourachtige uitkomst wanneer ik mij een weg naar de bar baande voor een drankje.'

Brenda is de vrouw van Frank Giltay, de inmiddels opgestapte voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. Hij ligt onder vuur vanwege exorbitante uitgaven aan etentjes, feestjes en reizen. Het budget van de COR, jaarlijks een miljoen, werd er onder zijn leiding in razend tempo doorheen gejaagd.

De laatste uitspatting van Giltay: een reis naar de Caraïben in mei. Ingewijden noemen het tripje tekenend voor het zonnekoninggedrag van de voormalige Amsterdamse wijkagent. Ondanks meerdere waarschuwingen vooraf, pakt Giltay toch zijn koffers.

Want voordat hij in het vliegtuig stapt, staat de COR-voorzitter eigenlijk al onder curatele: de korpsleiding en mensen in zijn directe omgeving waarschuwen hem om de hand op de knip te houden. Kort voor de reis is het COR-jaarbudget verlaagd van 1,4 miljoen euro naar 900.000 euro. De nieuw aangetreden korpschef Erik Akerboom is geschokt door de enorme uitgaven van het medezeggenschapsorgaan.

'Niet wenselijk'

De rechterhand van Giltay, vice-voorzitter Bert Siemeling, kiest eieren voor zijn geld en reist niet naar Curaçao. ,,In verband met de situatie waarin en waarvoor wij komen te staan, acht ik het niet wenselijk en noodzakelijk dat ik meega", schrijft hij aanmedebestuursleden van de COR.

Giltay doet iets opmerkelijks: hij zet het vrijgekomen vliegticket over op naam van Loni Lammers, zijn secretaresse. Zij neemt haar man mee. Ook Brenda, de vrouw van Frank, gaat mee. ,,Ik heb besloten onze partners mee te vragen, anders zou dit problemen opleveren in het privéleven", meldt Giltay in een vertrouwelijk stuk.

Hoewel de partners de reis uit eigen zak betalen, is het uitzonderlijk dat zij afreizen. De overheid hanteert als stelregel dat partners van ambtenaren niet mee mogen met buitenlandse dienstreizen. Op uitnodiging van Giltay reist ook Berry Veenhof af naar Curaçao. Hij werkt als trainer voor adviesbureau Transcoop uit Leusden.

Geen resultaat

Het gezelschap landt zondag 1 mei op de luchthaven van Willemstad. De eerste dagen geeft Veenhof training aan Nederlandse politiemensen die zich op de Caraïben bezighouden met de aanpak van criminaliteit. De agenten krijgen uitleg zodat ze zelf een ondernemingsraad kunnen opzetten.

Maar wat gebeurt er de overige zeven dagen? Agenten ter plaatse melden dat het onduidelijk is wat Giltay uitvoert. Ze worden gesignaleerd op het strand en in restaurants. Op het programma staat dat Giltay op 7 mei een bezoek brengt aan Bonaire. Daar gaat hij nooit naartoe. ,,Het is afgeblazen, omdat niemand op zijn komst zat te wachten", zegt een ingewijde.

Er staat ook een afspraak met de lokale politiebonden op het programma. Maar die weten van niets. ,,Deze man heeft zich tien dagen lang laten fêteren, zonder resultaat", zegt een bron.

Het tropenreisje is de druppel voor COR-collega's in Nederland. Zij luiden de noodklok, waarna de korpsleiding op 8 juni ingrijpt. Die dag maakt Akerboom bekend dat de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie de COR zal doorlichten. De afgelopen tijd hebben financieel experts de boeken van de COR doorgeplozen.

Vanaf maandag worden Giltay en zijn medebestuursleden verhoord. Zolang het onderzoek loopt, willen zij niet reageren op vragen van deze krant.

Door Redactie AD Foto: privé

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.