Coup bij taxi TCA

Gepubliceerd op 1 juli 2016 om 11:48

AMSTERDAM - Een deel van de rijders van TCA heeft genoeg van de directie en roept de revolutie uit.

Groep chauffeurs wil directie wegstemmen

Naamloos2-138low-1.pngHet bestuur wordt verweten een familiebedrijf van de taxicentrale te hebben gemaakt, die het werk bovendien oneerlijk verdeelt onder de aangesloten rijders.

TCA is het eigendom van de 1519 aangesloten chauffeurs, die allen een certificaat in de onderneming bezitten. Een deel van deze certificaathouders is boos, blijkt uit privéberichten die massaal worden rondgestuurd, onder meer naar deze krant. Tijdens een extra certificaathoudersvergadering willen zij de directie afzetten.

,,Graag uw TCA-collega’s op de standplaatsen en uw omgeving benaderen en duidelijk maken dat ze op deze dag moeten tegenstemmen, zodat deze dictator kan worden afgezet!’’, aldus de oproep. Met de ’dictator’ wordt Richard van der Veen bedoeld, sinds 2009 directeur van TCA.

Om de directie weg te krijgen, moet zeventig procent van de chauffeurs instemmen. Zij zijn boos omdat er te weinig werk binnenkomt. Eerder deze week bezette een boze groep van ongeveer vijftig rijders al het hoofdkantoor van de centrale in Zuidoost, uit onvrede over het gebrek aan werk. Ze vinden dat de centrale-organisatie hen teveel geld kost. ,,Van de vijf miljoen euro per jaar die binnenkomt bij TCA, blijft maar 26.000 euro over. Waar gaat dit geld heen? Waar is de marketing, waar de reclame, waarom wordt de contributie niet verlaagd?’’

Joke Plomp, beter bekend als Taxi Joke, beheerder van chauffeursvereniging TCA Straatoverleg, erkent dat er minder werk is voor de rijders, maar wijt dat niet aan de directie. ,,Er zijn duizenden vergunningen verstrekt door de gemeente, dus de spoeling is dun. Ook de zachte winter zorgde voor minder werk, maar dat kunnen we de centrale niet verwijten. Bovendien kunnen wij het toch nooit winnen van bedrijven die voor vijftien euro naar Schiphol rijden’’, aldus Joke, die doelt op het groeiend aantal taxicentrales, dat stunt met tarieven van en naar de luchthaven.

Vooral directeur Richard van der Veen moet het ontgelden in de afzettingscampagne, die tegen de directie is gestart. ,,Van der Veen heeft er een familiebedrijf van gemaakt. Zijn zoon krijgt ruim twee á drie ton als zogenaamde ict’er en al het geld, dat jij en ik betalen, wordt via malafide omleidingsconstructies wegge-sluisd’’, zo hitsen de chauffeurs elkaar onderling op.

In een reactie ontkent Van der Veen dat zijn zoon nog voor TCA werkzaam is. Hij zou inmiddels bij een extern ICT-bureau werken, dat opdrachten uitvoert voor TCA. De directeur betreurt de beschuldigingen aan zijn adres. ,,Uiteraard hebben wij begrip voor de zorgen, maar niet voor de manier waarop dit wordt geuit. Er zijn vele wegen om ontevredenheid aan te kaarten, waar veel meer mee te bereiken valt, dan met het bezetten van het TCA-pand.’’

Van der Veen vertrekt niet vrijwillig. ,,Het zou onverantwoordelijk zijn als de directeur van de grootste taxiorganisatie van het land zijn functie neerlegt, terwijl de taximarkt enorm verandert. Er is behoefte aan stabiliteit en rust.’’ De bij TCA aangesloten taxi’s verrijden al jaren rond de 3,2 miljoen ritten per jaar.

By editorial Telegraph/ Photo: Dijkstra bv

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.