Hangjongeren De Banne bij meest problematische van de stad

Gepubliceerd op 3 juli 2016 om 13:20

In Amsterdam opereren ongeveer 25 overlastgevende groepen hangjongeren, waarvan er twee heel problematisch zijn. Een van de twee ernstigste groepen komt uit De Banne in Amsterdam-Noord.

4289f5ce-239c-4915-a00d-b9b6164e82f6-1.jpg

Dit maakte burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekend tijdens een vergadering met gemeenteraadsleden, die wilden weten hoe dit probleem in De Banne aangepakt moet worden, nadat bewoners deze maand groot alarm hadden geslagen.

Zes jongeren van die groep die de bewoners in De Banne teistert behoren tot de top-600 van criminele veelplegers in de stad die de gemeente op de korrel heeft. Onder hen bevindt zich ook nog één hoogst problematische jongen die behoort tot de zogeheten top-400.

Initiatief bij Stopera
Van der Laan zei dat hij extra politiemensen heeft vrijgemaakt, maar dat zijn mogelijkheden beperkt zijn omdat de coalitie met D66, VVD en SP bezuinigt op veiligheid. Hij moet, zegt hij, met steeds minder budget meer doen. Wel liet Van der Laan weten dat de Stopera in deze ernstige zaak het initiatief naar zich toetrekt en de kwestie niet overlaat aan het stadsdeel.

PvdA-raadslid Sofyan Mbarki (PvdA), die de kwestie in de raad aankaartte, wil dat er snel een harde aanpak komt om de buurt te ontlasten. Tegelijk wil hij dat er een sociaal programma komt, waarbij ook ouders van de jongeren in beeld komen. De VVD wil een samenscholings- en een gebiedsverbod, hetgeen de burgemeester afwees, terwijl GroenLinks zich juist tegen harde en overhaaste maatregelen uitsprak. 

Groep van 44 jongeren
Aanleiding zijn vele heftige incidenten met vernielingen, intimidaties en bedreigingen, waarbij automobilisten uit hun auto werden gezet en beroofd, en iemand onder druk van brandstichting en bedreigingen gedwongen werd te verhuizen. Volgens de politie, die twee teams van in totaal twintig man op de zaak heeft gezet, gaat het om een groep van 44 jongeren.

Waar de groepen zich eerder bezig hielden met inbraken, worden bewoners nu belaagd met overlast en veel directe confrontaties.

Het stadsdeel heeft diverse maatregelen genomen. Er zijn camera's geplaatst en er werden buurtveiligheidsteams ingezet. Dat bleek niet voldoende.

Mbarki heeft woensdag in de wijk met jongerenwerkers van Dock gesproken en met de jeugd gevoetbald, die jonger was dan de hangjongeren. "Overlast komt van oudere jongens met dure jassen, dure schoenen en dure horloges. Die slapen 's middags en roeren zich 's nachts."

Sherrif Marcouch
Volgens Mbarki is dezelfde aanpak nodig die destijds de 'sherrif van Slotervaart' Ahmed Marcouch toepaste na ongeregeldheden op het August Allebeplein in West. "Het soort woningen, de sfeer en de houding van de mensen op straat waren hetzelfde als in De Banne. Ik zat in de pubertijd en woonde daar niet ver vandaan."

Dilan Yesilgöz (VVD) vindt dat Amsterdam er beter bovenop moet zitten. "Ik heb met buurtbewoners gesproken en wil dat als de bewoners meldingen doen  van overlast of intimidatie dze meteen opgevolgd worden. Ik wil dat de politie zichtbaar is, uitstapt en contact maakt als ze langs een groep jongeren tegen rijden. Dat ze laten zien wie hier de baas is."

Door Redactie Het parool:  Foto: ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.