'We zijn negatiever over toekomst, EU en euro'

Gepubliceerd op 3 juli 2016 om 13:28

De Nederlander denkt nu negatiever over de toekomst, de EU en de euro dan vijf jaar geleden. Voor zijn wekelijkse peiling inventariseerde Maurice de Hond de meningen en vergeleek die met dezelfde vragen die hij vijf jaar geleden stelde.

Maurice de HondOngeveer 46 procent denkt dat over tien jaar de EU uiteen is gevallen, vijf jaar geleden was dat 32 procent. Daarnaast wil 37 procent dat Nederland uit de Europese Unie stapt, tegen 25 procent vijf jaar geleden.

Het verschil is groot tussen verschillende partijen. Zo is 86 procent van de PVV-stemmers voor een Nexit tegenover slechts vijf procent van de VVD- en PvdA-kiezers.

Gulden
Een kleine 40 procent vindt nu dat ons land af moet van de euro (5 procent meer). Op de stelling: We hadden de gulden nooit moeten opgeven, zegt nu precies de helft ja (was 49 procent). Hier is het verschil opnieuw groot tussen kiezers van verschillende partijen.

Behoorlijk meer mensen maken zich zorgen over het uitbreken van een nieuwe wereldoorlog. Momenteel is 44 procent daar bang voor, tegen 17 procent in 2011. De verschillen tussen kiezers van politieke partijen ligt hier dichterbij elkaar.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.