Onafhankelijk arts bij onderzoek zorgfraude

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 15:30

Bij een ernstig vermoeden van fraude in de zorg, kan vanaf volgend jaar een onafhankelijke arts worden ingezet.

Minister Schippers van Volksgezondheid tijdens een debat over zorgfraude

Dat hebben de artsenfederatie KNMG, het Openbaar Ministerie, de opsporingsdienst van de fiscus (FIOD), de Inspectie SZW en het ministerie van Volksgezondheid vandaag afgesproken.

De organisaties vinden fraude in de zorg onacceptabel, maar beseffen ook dat het beroepsgeheim van artsen zoveel mogelijk moeten worden gerespecteerd. Ook moet worden vermeden dat informatie over patiënten naar buiten komt.

De instanties hopen dit op te lossen met een onafhankelijke arts. Hij kijkt of gegevens wel of niet onder het medisch beroepsgeheim vallen en checkt bijvoorbeeld of gedeclareerde zorg ook echt heeft plaatsgevonden. Vervolgens maakt deze arts hiervan een verslag en stuurt dit door naar de officier van justitie.

De laatste jaren is de aandacht vanuit de politiek voor de bestrijding van zorgfraude toegenomen. Minister Edith Schippers kondigde in 2013 aan dat er meer geld besteed gaat worden aan de aanpak van de fraude. Vanaf 2015 wordt er jaarlijks tien miljoen euro gestoken in de opsporing van zorgfraude.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.