Tilburg krijgt hoogst mogelijke boete om dood 'zwembadbaby'

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 15:44

De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.

naamloos-1977.png

De gemeente was 'grof nalatig' in het vervangen van roestvast stalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond. De bouten braken echter, de boxen vielen op baby Rosalie. Ook haar moeder Yvonne werd door de apparaten geraakt. De 27-jarige vrouw raakte ernstig gewond.

De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen om ze te vervangen in de wind geslagen. ,,Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen'', zei de rechter.

Hokjesdenken
De rechtbank heeft in sterke bewoordingen haar afschuw uitgesproken over de gang van zaken met betrekking tot het onderhoud in zwembad. ,,De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde.''

De rechtbank legde een hogere boete op dan de 60.000 die was geëist. Dat kwam met name doordat in een rapport in april 2011 al stond dat de bouten meteen moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto's van compleet bruin geworden bevestigingen. De rechtbank erkende wel dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

Door Redactie AD Foto: Toby de Kort/Bart Meesters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.