Zieke werknemers klagen Dordtse Dupont-fabriek aan

Gepubliceerd op 8 juli 2016 om 09:59

De FNV gaat het bedrijf achter de Dupont-fabriek in Dordrecht aansprakelijk stellen voor de gezondheidsklachten die oud-werknemers door hun werk hebben opgelopen. ,,Deze mensen hebben recht op erkenning en compensatie,'' zegt directeur Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten van de FNV.

naamloos-1992.png

De vakbond heeft met tientallen werknemers en oud-werknemers gesproken, die jarenlang werkten met de omstreden stof C8. Inmiddels is duidelijk dat hoge concentraties van die stofernstige aandoeningen kunnen veroorzaken. Dupont had daar al jaren aanwijzingen voor, maar gaf die voor zover bekend niet door aan de autoriteiten.

,,We zien dat veel van deze mensen ernstige gezondheidsklachten hebben, die in verband kunnen staan met de blootstelling aan gevaarlijke stoffen,'' zegt Schaapman. ,,En daar willen ze voor gecompenseerd worden. Wij pakken deze zaak serieus op. We zijn niet uit op ellenlange rechtszaken en Amerikaanse toestanden, maar willen met het bedrijf tot een snelle en fatsoenlijke schadeafhandeling komen.'' Chemours, het bedrijf waar de chemische activiteiten van Dupont sinds 2015 onder vallen, wilde niet reageren.

Testikelkanker
In Amerika, waar al langer een vergelijkbare zaak loopt, is Dupont gisteren veroordeeld tot het betalen van 5,1 miljoen dollar aan een gedupeerde. Het gaat om David Freeman (56), die testikelkanker zou hebben gekregen door te hoge C8-concentraties in zijn bloed. In het stadje Parkersburg staat net als in Dordrecht een Teflon-fabriek van het bedrijf. Daar strijden 3.500 oud-werknemers en omwonenden al jaren voor een schadevergoeding.

De zaak van Freeman is pas de vierde van al die zaken die is behandeld. De eerste was die van Carla Bartlett, een vrouw die nierkanker kreeg. Zij kreeg 1,6 miljoen dollar toegekend. De twee zaken daarna eindigden in een schikking en in een vrijspraak.

Lees hier alles over het gebruik van de levensgevaarlijke stof bij Dupont. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.