Gedwongen time-out mogelijk voor verwarde personen

Gepubliceerd op 8 juli 2016 om 09:52

Verwarde mensen die door een psychische stoornis gevaarlijk kunnen zijn, mogen straks maximaal drie dagen verplicht ter observatie worden opgenomen in een ggz-instelling. Zo krijgen experts tijd en ruimte om vast te stellen wat er nodig is om hen te helpen.

Minister Edith Schippers van VWS tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Dat staat in een brief die minister Edith Schippers (Volksgezondheid), mede namens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), vanmiddag aan de Tweede Kamer stuurt. Deze 'time-outprocedure' is een aanscherping van het wetsvoorstel verplichte ggz, dat in de maak is.  

Met name in grotere steden zijn er regelmatig meldingen over mensen die zeer verward gedrag vertonen, maar geen acuut gevaar vormen. Of verwarde personen die door hun familie en omgeving als gevaarlijk worden beschouwd, maar dit tijdens een gesprek met een psychiater weten te verhullen.  

Onmiddellijk
Deze mensen kunnen nu nog geen crisismaatregel opgelegd krijgen, omdat er dan eenonmiddellijke dreiging moet zijn. De verplichte observatie, op dringend verzoek van politie/justitie of hulpverleners, betekent dat straks toch op een goede manier de ernst van het gevaar kan worden vastgesteld.  

Daarna kan eventueel alsnog een crisismaatregel worden getroffen, zoals een opname, of een andere vorm van hulpverlening worden ingezet. Tijdens de gedwongen time-out, die op dringend verzoek van politie of hulpverlening wordt ingezet, wordt de psychische aandoening nog niet behandeld.  

Kalmeren
Overigens wordt het ook mogelijk om in aanloop naar een crisismaatregel 18 uur lang verplichte zorg te verlenen. Het kan namelijk per direct nodig zijn om een verward persoon in zijn vrijheid te beperken of medicatie toe te dienen om hem of haar te kalmeren en de situatie beheersbaar te maken.  

In het nieuwe voorstel zal niet langer de baas van een psychiatrische instelling een verzoek bij de rechter te doen voor verplichte zorg, maar gaat die taak naar de officier van justitie. Ook is het de bedoeling dat mensen niet meer voor langere tijd hoeven te worden opgenomen om ze te dwingen zorg te aanvaarden.  

Anoniem
Zo kan de rechter iemand gaan opleggen om medicijnen te slikken. Als de hulpverlener dan bij de patiënt thuis langskomt en die weigert mee te werken, wordt het mogelijk om deze persoon in een busje naar een ggz-instelling te vervoeren en korte tijd op te nemen. Zo kan de medicatie alsnog worden gegeven.  

Tot slot wordt de positie van familie en naasten van een verward persoon straks sterker. Zij kunnen bijvoorbeeld de gemeente verplichten een aanvraag voor verplichte zorg naar de officier van justitie te sturen. Ook kan de familie anoniem blijven en wordt hulp door een vertrouwenspersoon wettelijk vastgelegd.

 

Door Redactie AD Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.