Lezers reageren op emotionele open brief: Beste Hugo...

Gepubliceerd op 8 juli 2016 om 14:54

De open brief van Hugo Borst aan staatssecretaris Martin van Rijn over de verpleegzorg heeft bij lezers veel losgemaakt. Iedereen hoopt dat zijn oproep gehoor krijgt. Een bloemlezing van de mooiste en beste inzendingen.

Laat de zorgers zorgen

'Geachte heer Van Rijn' (AD 7-7). Hulde aan Hugo Borst voor zijn open brief over de verpleegzorg aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Politiek, word wakker! Persoonlijk zou ik (93) nog liever zelfmoord plegen dan naar een door graaiende bazen en bovenbazen geregeerde zorginstelling te moeten gaan. Gebrek aan deskundig inzicht maakt dat liefdevolle verzorgers niet meer optimaal hun werk kunnen doen. Het wordt tijd voor een management dat goed kan delegeren. Verzorgers zouden niet bezig moeten zijn met registreren en administreren.

J. Huygen-Greven, Giethoorn.

Elk grasprietje geteld

Wat een indrukwekkende open brief aan staatssecretaris Van Rijn. Hulde aan Hugo Borst en het AD. Overbodige registraties vinden overigens ook plaats bij de politie en in het onderwijs. Elk grassprietje is in Nederland tweemaal geteld en, als het aan onze regering ligt, maken ze er drie keer van in het kader van de werkvoorziening.

Peter Straub, Haastrecht.

Respect voor wie zorgt

Bij deze wil ik mijn diepe respect en waardering uitspreken voor alle verzorgenden en verpleegkundigen die werken in onze verpleeghuizen. Zorg er vooral voor dat jullie in het team goed met elkaar communiceren, heb respect voor elkaar, help elkaar en creëer een veilig en gezellig werkverband. Uiteindelijk werken jullie voor hetzelfde resultaat: een schone, veilige en gezellige woonomgeving voor de bewoners. Misschien wordt het tijd dat de heer Van Rijn zelf op een zwarte lijst komt.

J. Driesen, Hellevoetsluis.

Staken kan helaas niet

Onze moeder woont op een beschermde afdeling in de Driehof in Hazerswoude Dorp. Alle lof voor de mensen die daar werken. Moeder wordt goed verzorgd. Elke dag neemt een van de kinderen haar mee naar buiten. Maar veel mensen komen niet meer buiten. Daar is geen tijd voor. Ook wij zien dat er tijd verloren gaat aan schrijfwerk. In deze tak van zorg kan niet gestaakt worden, maar ze kunnen wel massaal kiezen om alleen dát op te schrijven wat echt van belang is. Als iedereen daaraan meedoet, moet dat toch discussie opleveren waar iets positiefs uit kan voortvloeien.

Els Bader, Nieuwveen.

Meesterlijk pamflet

Het pamflet van Hugo Borst is mij uit het hart gegrepen. Ik werk in de zorg en kan mij goed vinden in de opmerking over protocollen en de hoeveelheid administratieve taken. De hoge salarissen van managers, directeuren en bestuurders - ook als ze falen gaan ze weg met gouden handdrukken waar een hele afdeling een jaar lang met riante bezetting en extra faciliteiten van kan floreren - zijn ook mij een doorn in het oog. Ik hoop dat men in Den Haag eindelijk inziet dat het zo niet kan. Ik heb nog nooit een ingezonden brief gestuurd, maar op dit meesterlijke pamflet van Hugo Borst moest ik reageren.

Annemieke Rietveld-Buitkamp, Capelle aan den IJssel.

Marktwerking funest

Wat heerlijk dat een bekend iemand als Hugo Borst op de voorpagina staat met zijn mening over de zorg. Arme, arme werkvloer. Veel van degenen die daar werken heb ik een burn-out zien krijgen. Velen gingen gefrustreerd naar huis omdat ze geen goede zorg konden verlenen. Helaas is het waar dat door alle administratie de zorg tekortschiet. Daarnaast verdienen de hoge heren, van wie er veel te veel zijn, te veel.

Door deze vaak schandalige salarissen wordt de werkvloer uitgebuit. Wij, verpleegkundigen, worden ook niet vertrouwd. Dat vond ik nog het ergste. Ik heb bijna 45 jaar als verpleegkundige gewerkt. Sinds de invoering van de marktwerking, waarbij heel veel geld over de balk wordt gegooid, heb ik het plezier in mijn werk verloren. Wat was ik blij dat ik weg kon.

E. van Dalen, Nieuwerkerk aan den IJssel.

Door Redactie AD Foto: Margi Geerlinks

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.