Militairen willen weer in uniform over straat

Gepubliceerd op 9 juli 2016 om 10:21

WOERDEN - De overgrote meerderheid van de militairen wil dat er een einde komt aan het verbod een uniform buiten werktijd te dragen.


Op een terrasje in uniform, militairen willen niets liever.

Uit een peiling door vakbond AFMP blijkt dat bijna 85 procent vindt dat er een streep door de maatregel moet.

Het verbod werd in september 2014 van kracht vanwege terreurdreiging. Minister Hennis (Defensie) wilde ermee voorkomen dat militairen slachtoffer van aanvallen werden zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittannië gebeurde.

Aanwijzingen

Het besluit werd genomen in samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Volgens de NCTV zijn er los van verhoogde dreiging richting geüniformeerden in heel Europa, geen concrete aanwijzingen voor aanslagen op militairen in ons land. Toch houdt Defensie vooralsnog vast aan het verbod in uniform te reizen. Dat zit veel militairen niet lekker, zo blijkt uit de poll. Voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire bond stelt dat de beroepstrots van militairen het hoge percentage tegenstanders verklaart.

„Militairen zijn trots op hun beroep en willen uitdragen waar het voor staat: voor de verdediging van de veiligheid van ons land en zijn burgers. Onze leden willen niet zwichten voor terrorismedreiging. Zoals een militair zei: ’Als een militair zich moet verstoppen voor geweld, dan is het tijd dat het Nederlandse volk zich zorgen begint te maken’.”

Snels zet vraagtekens bij de effectiviteit van het uniformverbod. Wie kwaad wil, kan volgens haar militairen gemakkelijk vinden. In de omgeving van het ministerie bijvoorbeeld of bij militaire oefeningen die meestal worden aangekondigd. In veel gevallen rijdt defensiepersoneel in gemakkelijk te herkennen dienstauto’s. Dat militairen dan niet hun dagelijks tenue mogen dragen, noemt de vakbondsvrouw ’symboolpolitiek’.

Naar aanleiding van de kritiek die militairen al langer uiten, diende Kamerlid De Roon (PVV) in mei een motie in met als doel het uniformverbod op te heffen. Hij kreeg steun van zijn eigen fractie, het CDA, de SGP en de groep Bontes/Van Klaveren, maar dat was onvoldoende om de motie aangenomen te krijgen.

Door redactie Telegraaf: Foto: ANP

 

( Militairen willen weer in uniform over straat )

Stelling van de dag: Vindt u dat de militairen na hun werktijd in uniform over straat mogen lopen?

Klik voor deelname op de facebooklink: https://poll.fbapp.io/militairen-willen-weer-in-uniform-over-straat  





 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.